La Sénia restaurarà un nou avió d'època per promoure el turisme

La Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya cedeix a l'Ajuntament un avió Hispano Aviación HA-200 Saeta, datat als anys 50 i dissenyat per Willy Messerschmitt

19 mayo 2017 22:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L‘Ajuntament de la Sénia ha aconseguit la cessió d’un avió Hispano Aviación HA-200 Saeta, el primer reactor construït per la indústria aeronàutica espanyola als anys 50 del segle XX, emprat com avió d‘entrenament per l’Exèrcit de l’Aire i dissenyat per l’alemany Willy Messerschmitt, que havia dissenyat els caces del mateix nom utilitzats per la Legió Còndor durant la Guerra Civil Espanyola.

L’avió ha estat cedit per la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya amb la condició que sigui restaurat. L’encarregat de la missió, que s’allargarà uns mesos, serà l’expert local Josep Ramon Bellaubí, que fa uns anys va fer el mateix amb un avió rus de la Guerra Civil Polikarpov I-16 ‘Mosca’ i que actualment està restaurant un dels caces alemanys dissenyats per Messerschmitt als anys 30 del segle XX.

La voluntat municipal és integrar els tres avions, i altres que puguin ser cedits, en un hangar de nova construcció als terrenys de l’antic camp d‘aviació de la Sénia, situat als afores del poble. Des de fa uns mesos, el ‘Mosca’ ocupa el vestíbul del Centre de Negocis.

L’aeròdrom fou construït pels republicans l’any 1937 i ocupat per la temuda Legió Còndor alemanya a partir de l’abril de 1938.

L‘alcaldessa en funcions de la Sénia, Marutxi Ballester, explica al Diari que s’han sol·licitat pressupostos sobre el cost de construcció de l’hangar però que la seva execució serà un assumpte, en tot cas, del nou govern municipal, del mateix color polític.

L’any 2011 es va inaugurar a l‘antiga casa de comandament del camp un valuós centre d’interpretació sobre la història de l’aeròdrom. També es pot visitar un refugi antiaeri en perfecte estat al seu costat.

Un nou aeròdrom

L’hangar amb els tres avions seria la penúltima peça del gran projecte de posada en valor d’aquest actiu històric i turístic únic a les Terres de l’Ebre. L’última peça és la construcció d’un nou aeròdrom. El Govern de la Sénia ha fet passos en aquest sentit i disposava d’un primer avantprojecte per ubicar-lo al costat de l’hipòdrom. Després d’un procés de consulta s’ha decidit descartar l’indret i apostar per un terrenys a la mateixa àrea de l’antic camp. «Els terrenys on hi havia les pistes ara són de molts propietaris i el procés per aconseguir-los seria molt complex», admet Ballester. Ara bé, a tocar de les antigues pistes l’Ajuntament disposa d’uns terrenys on es podria habilitar l’aeròdrom. «La majoria dels terrenys són municipals i només toca puntes de finques privades. És una bona opció», admet.

Serà el govern del nou alcalde, Joan Moisès (Futur per la Sénia), fins ara número 2 del govern, l’encarregat de desenvolupar les idees. «No m’he tornar a presentar però en aquest assumpte hi continuaré col·laborant perquè, crec, és molt positiu per a la població», tanca Ballester.

Comentarios
Multimedia Diari