La Sénia transformarà en un alberg ‘verd’ l’històric Molí la Vella

L’Ajuntament licita la gestió de l’imponent antic molí fariner i fàbrica de paper per a convertir-lo en una granja escola i aula de natura

11 diciembre 2017 10:19 | Actualizado a 14 diciembre 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de la Sénia està potenciant el sector turístic, un sector que creix a poc a poc i que encara té molt camí per recórrer, admet el consistori. Fruit d’aquesta voluntat, ha decidit dinamitzar un dels equipaments de major projecció turística de què disposa el municipi, el Molí la Vella.

L’Ajuntament ha anunciat la licitació i concurs públic de l’immoble per convertir-lo en un alberg. 

De fet, després d’un temps estudiant les possibilitats d’explotació de l’edifici, recentment remodelat, finalment s’ha optat per gestionar-lo com una de les instal·lacions juvenils que reconeix la Generalitat. Es convertirà en un alberg amb la categoria de Granja Escola i Aula de Natura que, per les peculiaritats que presenta l’edifici i el seu propi entorn, es tractarà d’un espai privilegiat. Aquests equipaments s’ubicaran en les dues plantes superiors del Molí, avui sense ús definit.

La granja escola pretén incidir en el treball didàctic amb infants i joves en tècniques agràries i ramaderes mentre que l’aula de natura ho vol fer sobre el coneixement del medi natural i sobre l’educació ambiental.

En data 30 d’octubre de 2017 el Ple de la corporació va aprovar inicialment plec de clàusules administratives que ha de regir l’adjudicació de la concessió per a la gestió de l’edifici, juntament amb el projecte tècnic. 

Tant el projecte tècnic com el plec de clàusules estan sotmesos a informació pública fins al 28 de desembre. Tots els interessats en gestionar l’edifici del Molí la Vella poden consultar els documents en les dependències municipals, o al web www.lasenia.cat.

900 anys d’història
El Molí la Vella és un edifici que compta amb més de 900 anys d’història, situat al costat del riu Sénia, un dels testimonis més ben conservats del passat industrial del municipi. Les primeres referències documentals daten del segle XIV quan s’utilitzava com a molí fariner. 
Entre el segle XVII i finals del XIX s’hi van realitzar dues ampliacions per instal·lar-hi un molí i després una fàbrica de paper. Al segle XX l’edifici ja tenia la imponent fisonomia actual, i era una de les tres fàbriques de paper actives al riu.

Finalment, als anys 50 del segle XX s’hi van instal·lar una fàbrica de gel que obtenia l’energia necessària a través d’una turbina hidroelèctrica. Va funcionar fins als anys 70 i en caure en desús, l’edifici es va anar esfondrant fins que a finals dels anys 80 l’Ajuntament de la Sénia el va adquirir i es va iniciar el procés de rehabilitació, que he permès restaurar de manera completa l’immoble. Actualment, s’hi conserva un molí fariner d’origen medieval, el molí paperer preindustrial, la fàbrica de paper contemporània i la turbina hidroelèctrica.

A la planta inferior d’aquest edifici singular de quatre plantes s’hi ubica el Centre d’Interpretació del riu Sénia i aula de natura. Als voltants de l’edifici, a les vores del riu Sénia, discorren diverses séquies i reguers que encara avui porten l’aigua per regar els horts de la zona.

Espai museïtzat a l’interior de l’edifici

El Centre d’Interpretació del riu Sénia, situat a l’interior de l’edifici, s’estructura en cinc àmbits diferents, mitjançant objectes originals, plafons explicatius i quatre audiovisuals. S’hi explica la història de l’edifici, del paisatge natural i humanitzat proper, la xarxa hidràulica i les activitats industrials lligades al riu.

Comentarios
Multimedia Diari