La Taula de Consens denuncia la «situació límit» del Delta

Des de l’organització reclamen que el Govern de la Generalitat actui de manera «resolutiva» per afrontar la situació d’emergència, unes mesures que s’haurien de dur a terme aquest any

29 noviembre 2020 20:40 | Actualizado a 30 noviembre 2020 10:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els representants de la Taula de Consens del Delta han denunciat els danys ocasionats pel darrer temporal marítim al Delta de l’Ebre. Gairebé un any després del temporal Glòria, asseguraven que han assistit «impotents» a un nou trencament dels calaixos de l’Illa de Buda, així com de la barra del Trabucador, que aques cop s’ha enfonsat uns 150 metres. De la mateixa manera, assenyalaven també que es torna a viure una «situació límit» a la zona de la Marquesa, de la Bassa de l’Arena i de l’Arenal, el que els portava a reclamar a la Generalitat unes obres «d’emergència» que permetin afrontar el problema de forma «decidida i resolutiva».

El temporal d’aquest mes de novembre és el tercer aquest any que arrasa un Delta de l’Ebre molt vulnerable. «Ens trobem davant d’una nova situació d’emergència que cal afrontar de manera decidida i resolutiva», apuntaven des de la Taula de Consens, tot reclamant «una intervenció immediata de la Generalitat amb els 6 milions d’euros de l’exercici pressupostari 2020 destinats per actuacions al Delta». Unes mesures que diuen que s’haurien d’executar «abans que acabi l’any».

Pels representants de la Taula, aquesta realitat també ha de servir perquè es reconsideri «la insuficiència» de les obres d’emergència realitzades després de la tempesta Glòria. Així com demanen també que es reorienti ‘l’Estratègia Delta’ amb l’objectiu de projectar «accions decidides i planificades» pel present immediat.

Segons l’organització, les actuacions «d’emergència» són l’única eina que té el Delta per fer possible el seu futur. «És responsabilitat de tots fer tot allò que sigui possible per salvar un espai únic de valor universal», tancaven.

La supervivència del Delta

Per garantir un futur immediat, el Delta de l’Ebre requereix actuacions importants per fer front a les problemàtiques actuals. La regressió i l’enfonsament del terreny se sumen als efectes del canvi climàtic, que fa que l’espai natural es debati en constants temporals que cada cop seran més freqüents i devastadors.

Davant d’aquest malestar general, la Taula de Consens pel Delta, formada pels ajuntaments de la zona i les dues comunitats de regants, treballa perquè l’Estat i el Govern de la Generalitat tiren endavant un paquet de mesures per garantir el futur de l’espai protegit. Per fer pressió, però també per intentar que els processos prenguin força i s’apliquen en el menor temps possible, des de la Taula de Consens han desenvolupat el Pla Delta, un projecte amb mesures a curt, mitjà i llarg termini que haurien de garantir que les més de 60.000 persones que hi viuen, així com tot el seu ecosistema, puguin continuar habitant un dels espais naturals més importants del país.

Comentarios
Multimedia Diari