La Taula del Delta demana 6 milions contra la regressió

Els alcaldes d’Amposta, Deltebre i Sant Jaume i els presidents de les comunitats de regants es reuneixen amb la ministra Teresa Ribera

19 diciembre 2019 10:20 | Actualizado a 22 diciembre 2019 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els alcaldes de Deltebre, d’Amposta i de Sant Jaume i els presidents de les comunitats de regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre van reunir-se ahir amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, a Madrid.

La comissió del Ministeri per a la Transició Ecològica, presidida per la ministra, va rebre ahir dimecres una representació de la Taula del Consens pel Delta integrada pels alcaldes de Deltebre, Lluís Soler, d’Amposta, Adam Tomàs, i de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, i els presidents de les comunitats de regants de la Dreta, Manel Ferré, i de l’Esquerra de l’Ebre, Javier Casanova.

Durant la reunió celebrada ahir a Madrid, els representants ebrencs van presentar a la ministra el Pla Delta que s’ha treballat i consensuat al territori per emprendre mesures urgents i a curt, mitjà i llarg termini per evitar la regressió el Delta.

A més, també s’ha sol·licitat una partida pressupostària de 6 milions d’euros per al pressupost del 2020, per tal de poder realitzar les primeres actuacions.

Les dues comunitats de regants i els set municipis deltaics, així com altres col·lectius afectats per la regressió i l’augment del nivell del mar com els musclaires, pescadors i caçadors, formen aquesta Taula del Delta, que busca solucions consensuades contra la seua regressió.

L’ens es va constituir oficialment el novembre de l’any passat i des de llavors es va contractar un tècnic per elaborar el Pla Delta, que reuneix tot un seguit de mesures que s’han de realitzar a curt, mitjà i llarg termini per evitar la regressió d’aquest valuós territori.

D’entre les mesures urgents demanades a la ministra hi ha evitar que l’illa de Buda continue en regressió (actualment s’hi estan aportant milers de metres cúbics de sorra) i finalitzar el camí de guarda, entre Poble Nou i la Ràpita. També són necessàries les mesures urgents a la platja de la Marquesa i de la Bassa de l’Arena, també molt afectades cada cop que hi ha temporal.

Com ja va informar el Diari, el Ministeri, mitjançant la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, ha invertit al voltant de 440.000 euros per pal·liar els efectes dels temporals al litoral ebrenc.

Escoltar el territori

«El principal motiu de la reunió ha sigut portar les conclusions d’aquest pla elaborat, però també fer una reclamació per als pressupostos del 2020 per tal d’executar les mesures d’urgències», va valorar al Diari en finalitzar la reunió l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.

L’Estat està desenvolupant un pla d’acció del Delta, i la Taula del Delta considera vital que s’incloguen les seues propostes i el territori siga escoltat. És necessari el treball en concens i amb solucions a llarg termini per a aquest espai tan fràgil.

El passat mes de març els alcaldes ja es van reunir amb la Ministra de Transició Ecològica i la Taula considera que ha d’haver una comunicació regular.

«La veritat és que ens dona la impressió que hi ha bastanta comprensió i ens han escoltat. Tots estem d’acord en mantenir, dintre de les possibilitats, la morfologia actual del Delta», detalla l’alcalde d’Amposta.

Comentarios
Multimedia Diari