La Taula del Sénia reclama aprovar la llei de les oliveres mil·lenàries

La mancomunitat, que inventaria el nombre d’exemplars, calcula que s’han arrencat un centenar d’oliveres mil·lenàries en els darrers mesos

26 febrero 2020 11:30 | Actualizado a 27 febrero 2020 12:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Mancomunitat Taula del Sénia espera que la llei que ha de protegir les oliveres mil·lenàries puga ser una realitat al més aviat possible. «Esperem que es puga materialitzar en breu i creiem que ja és l’últim pas per a la seua aprovació», declara Tere Adell, gerent de la Taula del Sénia.

La Comissió de Territori va aprovar fa pocs dies el dictamen de la proposició de llei de protecció de les oliveres monumentals en el darrer pas abans de passar pel ple perquè en doni llum verda definitiva. La iniciativa, del PSC-Units, protegirà les oliveres amb segles d’edat i assegurarà una gestió adequada i la permanència on són arrelades, prohibirà explícitament arrancar-les, el trasplantament i la comercialització. La llei preveu crear una comissió tècnica i una catàleg d’oliveres amb els recursos per a la seva protecció i millora. La llei, que s’havia debatut contemplant un règim de sancions de fins a 500.000 euros, finalment preveu multes de fins a 48.000 euros per a les infraccions molt greus, després d’admetre diverses esmenes en aquest sentit.

«No podia ser que una olivera mil·lenària de la comunitat valenciana i una altra de Catalunya no estiguessen en la mateixa situació de protecció», explica Adell. «Es tracta de donar-ne uniformitat, i en aquest sentit estem contents. La llei també contempla un article que podrà compensar econòmicaments els propietaris d’aquestes oliveres. Cal que això també siga una realitat».

La Taula del Sénia ha fet un repàs a les seues accions portades a terme l’any 2019, on destaca l’innovador projecte OLIMIL, que ha fet possible localitzar moltes finques d’oliveres abandonades, perquè es puguen tornar a posar en producció. El programa té la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya, per tal que persones aturades puguen treballar en el manteniment d’aquestes oliveres i la Taula del Sénia estableix el contacte amb els propietaris. Al mateix temps, el programa també ha servit per inventariar unes 680 oliveres mil·lenàries més.

«Vam acabar el 2019 amb 5.767 oliveres mil·lenàries a la mancomunitat, i en sortiran més a la zona valenciana segur. El projecte OLIMIL també serveix per comprovar quines han desaparegut en el darrer any i n’hem comptabilitzat un centenar», detalla Tere Adell.

Una altra de les accions destacades de l’any passat portades a terme per la Mancomunitat són les Jornades Europees del Patrimoni, per les quals van passar més de 2.000 persones. Enguany estaran dedicades al Patrimoni i l’educació. «Es faran activitats per tal de portar a terme una tasca educativa a la societat en general. Per fer divulgació a la ciutadania», detalla la gerent

Enguany, després de 14 anys de funcionament de la Taula del Sénia i recordant com gràcies al seu àmbit supraregional es van poder realitzar actuacions molt positives en matèria de camins rurals i desenvolupament rural que van beneficiar els habitants, reunida l’Assemblea a la Pobla de Benifassà es va acordar iniciar de nou gestions amb totes les administracions per demanar ajuts que possibilitin noves actuacions com les que es van fer llavors.

Però sense dubte un dels grans reptes de futur de la Mancomunitat és el despoblament rural. Per exemple, a Castelldecabres només hi ha 16 habitants empadronats. «Hem de veure de quina forma la Mancomunitat amb la resta d’institucions pot aturar aquesta situació. La nostra entitat pot coordinar temes fronterers i ajudar a establir sinèrgies en temes de salut o d’ensenyament».

Comentarios
Multimedia Diari