La Terra Alta dinamitza els espais rurals amb la pastura

Serà una de les zones pilot d’un projecte desenvolupat entre Catalunya i Extremadura

30 julio 2018 09:28 | Actualizado a 01 agosto 2018 10:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Terra Alta serà un dels espais pilot del projecte desenvolupat entre Catalunya i Extremadura per dinamitzar els espais rurals a través de la pastura. Recentment s’ha signat un conveni entre l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i Extremadura, i en breus presentaran conjuntament el projecte. De moment, està confirmat que la Terra Alta serà un dels espais test i cedirà així terrenys per dur a terme pràctiques de pastura, concretament a Gandesa i Prat de Comte.

L’alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, afirma que un dels objectius des de la comarca és dinamitzar l’economia a través dels productes km 0. «Al poder introduir al territori pastors i cabres, podrem introduir també productes de proximitat com la llet, o d’altres elaborats amb la llana».

El segon objectiu principal del projecte és el de contribuir a la gestió forestal del territori. Aquests animals de pastura són de gran ajuda per a la prevenció d’incendis forestals, ja que en alimentar-se, netegen el sotabosc. 

De fet, ja s’està fent una prova pilot a través d’un conveni signat amb un pastor de Bot, que està pasturant amb les cabres a tota la zona de Pàndols. «El projecte encara no s’ha presentat però a la Terra Alta ja hi estem treballant», detallava Luz.

Des d’aquesta vessant el projecte està avalat també pels bombers i per les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal). «S’està fent una feina de manteniment i de prevenció excel·lent, fet molt important ja que en les zones com les que tenim nosaltres, amb una massa forestal destacada, i que han estat descuidades durant molts anys, ens ajudaran molt per poder fer aquesta prevenció», apuntava Luz.

«La idea inicial és arrancar amb el projecte i que amb ell, cada cop la gent sigui més susceptible i que vegin que tenim altres actius i possibilitats, i que aquestes possibilitats ens les dona el mateix territori». 

Escola de pastors de Rialp
Per dur a terme les pràctiques es comptarà amb l’ajuda de l’Escola de pastors de Rialp. Luz apunta que aquesta escola és l’única de tot Catalunya, i la finalitat del projecte no era la de tornar a fer-ne una altra, sinó la de lligar convenis de col·laboració amb aquesta. «És a dir, una persona que vulgui tirar endavant el projecte, i vulgui venir a fer les pràctiques de pastura a la Terra Alta, ho podrà fer perquè tindrà corral, pastura i tot el necessari». 

El projecte s’inicia a la Terra Alta, però la voluntat és que s’estengui al llarg del país, amb l’objectiu que altres zones forestals puguin desenvolupar també aquest sistema de neteja i prevenció de risc d’incendis. De fet, Luz apunta que és un projecte «totalment transversal».

Als mateixos municipis de Gandesa, Prat de Comte i, afegia Luz, el Pinell de Brai, des de fa uns anys cap aquí ja s’està duent a terme una gestió forestal que facilita que ara les cabres puguin entrar, perquè si les zones estan brutes els animals no hi poden accedir. 

Per tirar endavant el projecte, Catalunya i Extremadura s’han adherit a una línia d’ajuts que ha sortit des del Ministerio d’Agricultura. «En breu presentarem este projecte Catalunya-Extremadura, serà un projectes únic a tot l’Estat espanyol, i la Terra Alta hi formarà part en aquesta voluntat de poder dinamitzar el territori, entre altres coses, amb el tema dels pastors i els productes de proximitat km 0».

Comentarios
Multimedia Diari