La Terra Alta, en peu de guerra per la tramitació de dos nous parcs eòlics

La Plataforma en Defensa de la comarca presentarà al·legacions en contra. Els aerogeneradors tindran fins a 130 metres d'alçada

12 septiembre 2019 15:50 | Actualizado a 14 septiembre 2019 12:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dilluns passat el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar l’anunci de la declaració d’utilitat pública del parc eòlic La Tossa-La Mola d’En Pasqual, als termes municipals de Prat de Comte i Pinell de Brai, així com la modificació de la declaració del parc eòlic Els Aligars, als termes de Benifallet, Prat de Comte i el Pinell de Brai. A partir d’ara es poden presentar les al·legacions oportunes fins d’aquí a un mes.

El primer parc compta amb nou aerogeneradors, i el segon, amb vuit. El parc Els Aligars afecta vuitanta propietats del terme municipal de Benifallet, i també a propietats municipals dels ajuntaments de Pinell de Brai i Prat de Compte. La Tossa-La Mola d’en Pasqual afecta 26 propietats de Prat de Compte i dos de Pinell de Brai.

Les pales que tindran els aerogeneradors són més grans de l’habitual: oscil·len entre els 130 metres del parc de la Terra Alta, i els 117 del Baix Ebre.

La Tossa-La Mola d’en Pasqual disposa d’autorització administrativa per a una potència total de 49,9 MW, atorgada per la Resolució TRI / 1872/2006, de 21 d’abril, a l’empresa Totvent 2000, SA i publicada al DOGC núm. 4651, de 9 de juny de 2006. En data 29 de gener de 2019 i 31 de maig de 2019, la societat Parc Eòlic La Tossa-La Mola d’en Pasqual, SL, presenta la sol·licitud d’autorització administrativa de construcció relativa a la modificació del projecte executiu i de la declaració d’utilitat pública presentades el 4 de setembre del 2009.

La tramitació del parc de Benifallet va arrancar fa 15 anys publicant-se al Diari Oficial de la Generalitat (gener de 2004) per iniciativa de l’empresa Totvent 2000 SA, però no va ser fins al 2012 quan el mateix DOGC li va aprovar el projecte executiu, considerant-lo ja llavors d’utilitzat pública. Enguany però la propietat consta amb el nom de Parc Eòlic Els Aligars SL (empresa amb seu social a Madrid).

Segons Xavier Fortuño, de la Plataforma per la Defensa de la Terra Alta, aquesta manera de procedir, de revifar projectes que estaven al «congelador», és habitual: «recordem que a la Fatarella això també va succeir a principis d’aquest any. L’empresa va modificar el projecte i el va tornar a entrar a tramitació», explica. No obstant, convé recordar que l’Ajuntament de La Fatarella va rebutjar completament aquest altre parc eòlic.

Al·legacions

Actualment la Terra Alta és la comarca que compta amb més estacions en tot el territori català, i encara està previst que es construeixin tres nous parcs a les poblacions de Batea, Villalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. En total, trenta nous molins que se sumarien als que conformen els deu parcs eòlics que ja existeixen a la part nord de la comarca. 

Des de fa mesos, responsables de la DO Terra Alta i altres representants de la ciutadania i empresariat local estan en peu de guerra per aturar aquest projecte, i la DO n’ha presentat un contenciós en contra. El passat mes de gener es van reunir amb el president de la Generalitat de Catalunya i la consellera d’Empresa i Coneixement per explicar-los la "massificació" de parcs eòlics que pateix la comarca i demanar-los que aturen els projectes previstos.

Ara per ara a Catalunya hi ha 811 aerogeneradors en servei dels que 148 són a la Terra Alta, el 18,2%. En potència instal·lada a Catalunya hi ha 1.273,62 MW dels que 327,9 MW són a la Terra Alta, el 25,7%,  però que no equival a la energia eòlica que es genera. En cas de construir-se les centrals previstes, aquest percentatge passaria a ser del 36,1%. Pel que fa a aerogeneradors els de Catalunya serien 878 i a la Terra Alta n’hi hauria 205, el 23,3%.

«Ja vam explicar al president i a la consellera que no volem més parcs eòlics. No entenem per què segueixen amb la tramitació de projectes antics que ja eren controvertits», valora Xavier Fortuño. «Presentarem al·legacions en contra i farem tot el possible per evitar que hi haja més parcs a la comarca. Farem reunions amb els pobles implicats, i esperem que a la lluita s’hi sume el Consell Comarcal i la DO», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari