La Terra Alta homenatja el sector tèxtil

L’objectiu és crear sinergies, posar en comú diverses qüestions sectorials i homenatjar aquelles que s’hi dediquen

17 octubre 2021 17:50 | Actualizado a 18 octubre 2021 05:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Terra Alta ha homenatjat aquesta setmana el que és un dels seus grans motors econòmics: el sector tèxtil. Amb una trobada entre modistes, patronistes, dissenyadores i altres persones coneixedores i treballadores s’ha reivindicat el sector i s’han posat en comú idees i problemàtiques a més crear sinergies.

Al llarg del s. XX, la Terra Alta comptava amb nombrosos tallers de confecció que generaven ocupació a la comarca. Amb la crisi del sector, l’aparició d’empreses de fast fashion, la deslocalització, la despoblació i la marxa de talent han provocat que molts dels tallers hagin tancat i moltes persones s’hagin quedat sense feina. Actualment queden uns 16 tallers oberts.

La reunió sectorial de divendres a la tarda a Vilalba dels Arcs organitzada per Terra Alta més, un projecte de Desenvolupament Local impulsat pel Consell Comarcal, buscava posar en relleu els reptes del sector, però també aquest com un motor econòmic. La sessió tenia la intenció de posar valor la feina feta, crear sinergies a més de mostrar les tendències, hàbits de consum i noves estratègies i models de producció a més de treball en xarxa. En paraules d’Assun Colom, tècnica de suport de teixit empresarial 7comarques, l’objectiu és «que es vegi el potencial, les oportunitats reals i que a partir d’aquí es puguin estirar els fils i per seguir treballant en temes d’ocupació i formació, però tot dependrà de les ganes i recursos que s’hi dediquin».

La jornada, comptava amb treballadors amb experiència del territori, però també amb estudiants i experts d’altres zones de Catalunya que van enriquir la sessió amb els seus coneixements i experiència. Knowntonw Barcelona, el programa d’innovacó Reimagine Textile del TecnoCamous de Mataró, ZD Zero Defects, Momu espai tèxtil o Moda 22 Makers van ser alguns dels projectes participants que van aportar idees per tal d’afrontar els reptes del sector, principalment centrats en l’àmbit de l’ecologia i sostenibilitat i l’impuls del sector.

D’altra banda, les grans protagonistes de la jornada, les modistes de la comarca, a més de participar en l’activitat i van compartir anècdotes, com el cas de la Dolors Galano, amb un taller a Vilalba dels Arcs que ha confeccionat vestits que han desfilat pels Goya, el de la Montse Descàrrega, un referent tèxtil des de La Fatarella que vesteix a bona part de les presentadores de TV3, o el de l’Herminia Peig, que als anys noranta ocupava a més de vint persones, però ara aquest nombre s’ha reduït a cinc o sis. Infants de la reialesa britànica han dut peces de roba confeccionades al seu taller de Vilalba dels Arcs.

Les jornades es van poder seguir també per internet, i tot i que hi va haver algun problema tècnic, des de l’organització valoren molt bé el resultat i veuen l’activitat com un acte amb vocació de continuïtat. «La valoració és molt positiva, la connexió a internet no va ser el punt fort de la jornada, però el punt fort jo crec que van ser els ponents i el públic de la sala. Tothom va estar molt participatiu amb moltes ganes de fer, de construir i aportar. Penso que val la pena que fem una retrobada, i parlem de tot allò que vam escoltar, que tot allò que pugui ser aplicable al territori es pugui treballar i tota aquella inspiració que pot haver servit la jornada es pugui compartir entre tots», apunta Colom.

Comentarios
Multimedia Diari