La Terra Alta posa a debat el futur social i econòmic de la comarca

La retenció i atracció de població i de talent són els elements clau per garantir-ne el desenvolupament

16 mayo 2021 18:20 | Actualizado a 17 mayo 2021 10:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre ha estat l’espai escollit pel Consell Comarcal de la Terra Alta per a presentar els resultats dels tallers de diagnosi socioeconòmica duts a terme a l’abril, amb la participació d’un total de 92 persones en les sis sessions. Hi ha hagut representació de l’administració i els serveis públics i del teixit empresarial, del món acadèmic i de la innovació i de la societat civil.

L’objectiu dels tallers, celebrats en línia, ha estat només de diagnosi, no d’aportació de solucions, però han posat de manifest la implicació dels ciutadans perquè la comarca aprofiti els seus punts forts i treballi aquells aspectes més crítics que en condicionen el seu desenvolupament.

Es pot concloure que el futur de la comarca passa per afrontar el repte demogràfic i generar un desenvolupament sostenible. Surten quatre reptes més vinculats als dos eixos principals: valorització del sector agroalimentari, potenciar la demanda de serveis i oferir uns serveis que garanteixin el desenvolupament de les persones i la igualtat d’oportunitats, retenir i atraure talent, fomentar l’emprenedoria i la innovació social i millorar la qualitat de l’ocupació i generar un entorn professionalitzador.

Tornar o treballar pel poble

Es diu que la covid ha fet que a Catalunya hagin persones que han tornat als seus pobles o s’hi han traslladat de la ciutat. Podria ser una oportunitat per a fixar població rural, tenint en compte l’aposta comarcal des de primers de segle pel teletreball. Pili Sanmartín, vinculada al món del vi i activista retornada a la comarca, parla de la importància de «transitar cap a un model agrari i de producció agroalimentària sostenible». Úrsula Agut viu entre Reus i Bot, impulsora del Festival de Curts de la Terra Alta(inFECTA), reclama «un turisme que doni valor al sector primari, el qual sosté el territori i la idiosincràsia de la comarca».

Per als participants als tallers, «cal més concertació territorial, espais de coordinació entre agents que impulsen polítiques actives i de desenvolupament econòmic i representen a administracions locals i regionals, amb els recursos humans i econòmics necessaris».

La intenció és que agents i ciutadania uneixin forces per treballar en la mateixa direcció i traduir la diagnosi en accions per aprofitar les oportunitats detectades i convertir les debilitats en possibilitats a millorar.

Comentarios
Multimedia Diari