La Terra Alta reactiva l'ampliació del Parc Natural a Pàndols i Cavalls

El Consell Comarcal necessita el suport clau d´Horta de Sant Joan, municipi per on es crearia el corredor per unir els dos espais

19 mayo 2017 19:34 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha reactivat el projecte estratègic d’ampliació del Parc Natural dels Ports a les serres de Pàndols, Cavalls i muntanya de Santa Bàrbara. Concretament ha reiniciat converses amb el Govern d’Horta de Sant Joan, municipi per ha de discórrer el necessari corredor entre el Parc dels Ports i la serra de Pàndols.

L’any 2013, el Consell Comarcal va aprovar una moció per unanimitat de tots els grups on es demanava al Departament d’Agricultura la tramitació de l’ampliació. Tanmateix, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, governat per una coalició entre PP i PSC, va rebutjar la iniciativa, en part per les restriccions que la figura de protecció podia generar.

Ara, el president comarcal, el convergent Carles Luz, ha reiniciat converses amb el nou alcalde d’Horta, el també convergent Joaquim Ferràs, receptiu a la proposta. «En principi, ho veig bé, però ho hem de debatre internament i conèixer la proposta a fons», detalla al Diari. En tot cas, si la resposta és afirmativa, Horta posaria sobre la taula una condició, una major dotació de recursos destinats al Parc Natural dels Ports. «El seu pressupost ha patit diverses retallades en els últims anys per la crisi. Per a l’àrea del parc dins la Terra Alta (8.895ha) hi ha una brigada de tres persones, és poc personal».

Ferràs considera que la figura del Parc Natural és un magnífic instrument per «lluir el territori» però insisteix en la necessitat de destinar-hi majors recursos. Això a banda, recorda que el corredor per unir els dos espais inclou l’emblemàtica muntanya de Santa Bàrbara, catalogada conjuntament amb el Convent de Sant Salvador com a Monument Històric Artístic.

‘Esperançat’

El president comarcal i alcalde de Gandesa, Carles Luz, es mostra esperançat. «El corredor per unir els Ports amb Pàndols i Cavalls no és molt gran. La direcció del Parc dels Ports ho veu bé, la Generalitat també, i bona part dels municipis de Pàndols i Cavalls, també», assegura.

De fet, aquests municipis necessiten el vistiplau de l’Ajuntament d’Horta perquè la Generalitat és reticent a declarar nous parcs naturals i en canvi, és partidari de l’ampliació de parcs existent, com és el cas.

Conscient de les queixes per la manca de recursos, Luz va traslladar la reivindicació a la directora general de Forests, de visita aquesta setmana a Gandesa. «Li vaig demanar més recursos i l’elaboració d’un pla de gestió pel Parc Natural».

El president reitera a veïns i polítics reticents a l’establiment de figures de protecció com aquesta que l’ampliació s’ha de veure com un «gran actiu» i no un «problema». «Beneficiarà a tota la comarca, en tots els nivells, per exemple per a la promoció de la Via Verda», insisteix.

Lluís Agut, alcalde de Bot, assenyala al Diari que en el seu cas necessita més informació per valorar la proposta.

Comentarios
Multimedia Diari