La Terra Alta valora regular l’accés de vehicles a espais naturals i zones de bany

Aquesta Setmana Santa i l’estiu passat es van viure escenes de massificació. Altres zones properes com Beseit ja fa anys que van establir una taxa de pagament per aparcar

03 junio 2021 14:51 | Actualizado a 03 junio 2021 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Terra Alta està estudiant regular l’accés de vehicles i visitants en certs espais naturals i zones de banys populars.
En els darrers anys, per Setmana Santa i a l’estiu, s’ha vist un increment de visitants i vehicles en certs espais de la comarca com són la Fontcalda, els Estrets, les Olles, l’Algars i el Canaletes. Especialment notable va ser l’allau de visitants que van rebre aquests espais de bany l’estiu passat, ja que el turisme, amb la pandèmia, va ser emminentment català i del mateix territori.

Els ajuntaments i el Consell Comarcal de la Terra Alta han posat damunt la taula la necessitat de regular els vehicles, ja que en molts casos i tenint en compte la massificació de visitants i l’orografia complicada d’alguns espais, s’aparca en camins i en zones que poden dificultar molt el trànsit en cas d’emergència.

En algunes zones del Matarranya com a Beseit, per exemple, des de fa anys que es regula l’accés amb una taxa per aparcar, com en el cas de la zona de bany de les Pesqueres.

L’estiu passat, un banyista es va accidentar a la zona de les Olles, al riu Canaletes, a Horta de Sant Joan, i va haver de ser rescatat mitjançant un helicòpter ja que els vehicles aparcats al camí bloquejaven l’accés de l’ambulància i les dotacions de bombers.

No obstant això, algunes àrees estan protegides ja que formen part del Parc Natural dels Ports, i caldrà estudiar amb els tècnics quina és la fórmula adequada per garantir accessos i aparcament.

«La voluntat de l’Ajuntament és la de regular i controlar l’accés per evitar aglomeracions i riscos innecessaris. A Setmana Santa i a l’estiu a la Fontcalda hi ha aglomeració», valora al Diari l’alcalde de Gandesa, Carles Luz. «Sí que ho hem de fer. En ple estiu hi ha molts vehicles i la sortida en cas d’emergència pot ser complicada».

Amb tot, Luz assenyala que precisament el cas de la Fontcalda és complicat, ja que hi ha alguns condicionants: d’una banda, la Fontcalda és també un espai litúrgic i religiós i Gandesa i Prat de Comte comparteixen Mare de Déu i molta gent hi va per devoció; d’altra banda, també hi ha una activitat de restauració que atrau clients, i de l’altra, un dels accessos és per la Via Verda, gestionada pel Consell Comarcal de la Terra Alta. Combinar tots els factors, per tant, «no és fàcil, tampoc per la comunicació i per l’orografia». 

En les properes setmanes el Consell Comarcal de la Terra Alta i els ajuntaments es reuniran per definir les propostes i accions que ja podrien establir-se aquest estiu.

Comentarios
Multimedia Diari