La Tortosa apassionada

Els carrers del nucli antic van acollir un any més una processó històrica que aquesta vegada acabava precipitada per la pluja, després de repicar durant la tarda al ritme dels tambors i sota la mirada de milers d’espectadors

26 marzo 2018 11:00 | Actualizado a 26 marzo 2018 11:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa va gaudir ahir d’un dels esdeveniments més multitudinaris de la ciutat, La Processó de la Passió, amb una càrrega històrica de 212 anys al darrere.

Tot i que les previsions meteorològiques no eren molt favorables, els tortosins, com cada any, l’esperaven impacients i emocionats, fidels a la seva devoció. Encara no havia caigut la tarda i amb un cel clar la ciutat començava a repicar al ritme dels tambors. Ningú s’imaginava que la jornada acabaria passada per aigua. Quan la processó ja portava unes hores de recorregut, la pluja va precipitar el seu acabament. Tots els participants van haver d’afanyar-se per resguardar els passos al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa.

Milers de persones es reunien ahir a la tarda al carrer amb l’interès principal de contemplar la bellesa dels passos, també anomenats misteris, que treuen a passejar les confraries durant la processó. Es tracta de la representació d’escenes de la passió i la mort de Jesucrist mitjanant escultures d’un destacat valor artístic. La Processó de la Passió es va crear al febrer del 1806 a Tortosa a través d’un acord d’unió de congregacions per fusionar així les dues processons que aleshores se celebraven a la ciutat, la dels Disciplinats, del segle XIV, i la impulsada per la Confraria dels Dolors.

Es tracta de l’esdeveniment que enceta la Setmana Santa tortosina, i a la vegada el més alegre i animat, en què participa tota la família. Un acte particular on els natzarens, un any més, van repartir caramels entre els xiquets. Es tracta d’una tradició que es remunta a dècades enrere, quan la Setmana Santa es vivia d’una manera més penitenciaria i es pretenia així endolcir una mica el dia als xiquets, ja que les següents jornades serien més amargues. Aquest toc més viu de la processó també ve donat perquè gairebé cada confraria porta la seua banda musical. Un any més van ser Els Armants de la Sang de Reus els encarregats d’encapçalar la processó, que va aplegar en total 10 confraries.

Les pròximes processons són la del Silenci, aquest Dijous Sant a mitjanit, i la del Sant Enterrament, al vespre del Divendres Sant.

Per a aquells que els vulguin observar amb calma, Tortosa acull el primer museu de passos català, situat al carrer Montcada, a l’antiga església de Sant Antoni Abat.

Comentarios
Multimedia Diari