La Tortosa més renaixentista s'acomiada de la seua gran festa

Ahir va concloure la vintena edició de la Festa del Renaixement, després d'un cap de setmana de recreació històrica molt intens

19 mayo 2017 22:13 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tot i la intensa xafogor del cap de setmana, condició gairebé sine qua non de quasi totes les edicions del Renaixement, Tortosa ha viscut uns dies de recreació històrica amb molta intensitat, on destaca un increment del nombre de visitants i diversos espectacles amb entrades exhaurides.

Ahir a la tarda va celebrar-se la tradicional desfilada amb el seguici de tots els grups que configuren la Festa del Renaixement. Milers de persones de totes les edats van contemplar a l’avinguda de la Generalitat el pas dels abanderats, de les famílies nobles, dels integrants dels campaments, de les agrupacions musicals, del ball de Cavallets, etcètera.

La gran desfilada es converteix en un dels actes més destacats del diumenge, que posa fi a la festa aglutinant a manera de resum tot el que s’ha pogut veure durant els quatre dies.

Poc després d’aquest acte va tindre lloc la cerimònia de Tancament de Portes al Portal del Romeu, per dir adéu al segle XVI i tornar al menys viu i esplendorós segle XXI.

Si bé és difícil concretar dades d’assistència, la recaptació dels espectacles de pagament s’estima un 20% superior a la de l’any passat, així com el volum de brossa recollida, que indicaria més visitants o un major consum a les tavernes o estands. De tota manera, des de l’edició del 2013 es calcula que el nombre d’assistents supera les 200.000 persones.

La internacionalització del públic de la festa era un dels reptes d’aquesta edició. «Quant a visitants estrangers, l’any passat va ser el punt d’inflexió i enguany s’ha consolidat la seua presència, amb molts turistes francesos i de parla anglesa», va puntualitzar ahir l’alcalde Ferran Bel en unes primeres valoracions, molt positives, de la festa.

Dissabte a la tarda i a la nit també 150 visitants russos que estan passant les vacances a Salou van conèixer la recreació històrica.

En referència als espectacles, a preus força modestos que han resultat molt atractius per fomentar la participació, les Gàrgoles i la Dansa del Dervitx van esgotar dissabte totes les seues entrades, i precisament aquest dia a la tarda va ser el més potent en relació al nombre de visitants.

Si el nombre de visitants augmenta, així ho ha de fer també la mateixa festa i, en aquest sentit, l’ampliació dels espais ha resultat clau per descongestionar les zones més transitades.

És un exemple la urbanització de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, obres de la qual van acabar aquesta mateixa setmana. La plaça s’està convertint de manera planificada pels organitzadors en un eix bàsic i vertebrador de la festa. O el carrer Montcada, que ha permès fer més permeable l’entrada al centre històric, així com la millora d’aparcaments gràcies al pàrquing soterrat d’aquest mateix carrer.

«Les companyies internacionals ens estan felicitant per l’adequació dels espais», concretà ahir el regidor de festes, Domingo Tomàs, satisfet en com s’ha desenvolupat l’edició. «La plaça Mossèn Sol ha funcionat molt millor del que esperàvem i mai no s’havia vist tan concorreguda».

Comentarios
Multimedia Diari