La Trobada de Pedra Seca aplega més de 130 persones

Comunicacions, ponències, taules rodones i sortides han completat la cita

07 noviembre 2021 19:06 | Actualizado a 08 noviembre 2021 05:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) han celebrat aquest passat cap de setmana la XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional. 

L’esdeveniment ha comptat amb 130 persones inscrites, vingudes d’arreu dels territoris de parla catalana. 

Al llarg d’aquests tres dies s’hi han presentat 28 comunicacions, així com ponències i taules rodones en tres àmbits diferents: patrimoni –catalogació, paisatge, conservació i llengua-, educació formal i no formal així com arquitectura tradicional –bones pràctiques d’intervenció. L’escenari principal ha sigut el Casal Municipal de Móra la Nova.

Amb voluntat de donar a conèixer aquest patrimoni al territori, també s’han portat a terme tres destacades sortides de camp. Així, els participants han visitat el forn d’oli de ginebre Mariano Balances, a Riba-roja d’Ebre, on la Universitat de Barcelona hi ha efectuat una segona intervenció arqueològica, les construccions d’anjubs a la Torre de l’Espanyol i la seu de la Fundació Solà, que treballa pel patrimoni, a la Fatarella.

La trobada, de caràcter bianual, ha volgut convertir-se en un punt de represa de l’activitat presencial i, al mateix temps, un espai de trobada de les persones que difonen i estudien la pedra seca per exposar les seues experiències i projectes. La idea, segons els organitzadors, és oferir eines per a la difusió, l’estudi, el coneixement i la conservació de la pedra seca, declarada patrimoni immaterial de la Unesco ara fa tres anys.

M.Carme Jiménez, directora de l’IRMU, ha destacat que la trobada representa «una bona oportunitat per donar a conèixer la riquesa patrimonial que es troba a  la Ribera d’Ebre i a la Terra Alta, al mateix temps que suposa un reconeixement a la tasca de la recerca local i comarcal que realitzen els centres d’estudis, els quals formen part de l’Institut, així com els Ateneus Federats».

Paral·lelament, durant el cap de setmana, van programar-se també diferents activitats lúdiques per apropar la tècnica constructiva a la població, així com l’onzena Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, concerts i contacontes.

La Trobada s’ha portat a terme a Móra la Nova després de celebrar-se a Manresa (2002), Torroella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Palma (2009), Vilafranca (2011), Les Preses (2013), Calaceït (2015), Mura (2017) i el Pinós (2019).

Comentarios
Multimedia Diari