Más de Ebre

La URV reuneix experts d'arreu del món a Tortosa relacionats amb el canvi climàtic

El simposi internacional Climate-Es 2015, on participen tots els organismes estatals implicats, pretén impulsar un nou informe sobre el fenomen a la península Ibèrica

ACN

Whatsapp
D'esquerra a dreta: l'investigador del C3 de la URV, Javier Sigró; el director del campus Terres de l'Ebre de la URV, Azael Fabregat; i l'investigador del C3 i l'IRTA, Xavier Benito. Foto: ACN

D'esquerra a dreta: l'investigador del C3 de la URV, Javier Sigró; el director del campus Terres de l'Ebre de la URV, Azael Fabregat; i l'investigador del C3 i l'IRTA, Xavier Benito. Foto: ACN

Un centenar d'experts estatals i internacionals prenen part a partir d'aquest dimecres a Tortosa en el simposi internacional Climate-Es 2015, una trobada científica organitzada per la URV, que pretén actualitzar la informació sobre la detecció del canvi climàtic a la península Ibèrica i impulsar un nou estudi sobre la situació actual. Els científics recorden que es tracta ja d'un fenomen absolutament indiscutible -responsabilitats directes a banda- i focalitzen la seva atenció sobre la gran velocitat a la qual s'està produint. Entre les 109 contribucions científiques i nou ponències sol·licitades, s'abordaran aspectes com l'adaptació de sistemes naturals com el delta de l'Ebre a canvis del passat.

Organitzat pel del Centre de Canvi Climàtic (C3) de la URV, Climate-Es 2015 comptarà, per primer cop, amb la participació de representants de tots els organismes i agències estatals que treballen al voltant del fenomen del canvi climàtic -l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic (OECC), Ports de l'Estat, l'Institut Estatal d'Oceanografia (IEO), l'Associació Espanyola de Climatologia (AEC), l'Associació Meteorològica Espanyola (AME), el Comitè Nacional CLIVAR-ES i el Comitè Nacional WCRP-ES-.

També hi prendran part investigadors d'arreu del món -principalment, catalans u espanyols, però també procedents de França, Alemanya, Itàlia, Portugal o, fins i tot, Mali-. "És el simposi sobre el clima més important que es farà a l'Estat espanyol enguany", ha celebrat el director del campus Terres de l'Ebre de la URV, Azael Fabregat.

Tot plegat, segons l'investigador del C3 Javier Sigró, ha de permetre "posar en comú la recerca" sobre el fenomen, avenços i projeccions, des de la publicació de l'últim informe del cinquè i últim informe de l'IPCC -el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic- el passat 2013. Especialment, sobre les perspectives a mig i llarg termini, impulsant l'elaboració d'un informe, a l'estil de l'IPCC, actualitzant la informació existents a la península Ibèrica, tant a la zona Atlàntica com la Mediterrània, incorporant els darrers avenços científics i la "informació més actual" així com les noves dades sobre el passat.

El simposi, que tindrà lloc entre aquests dimecres i divendres a les instal·lacions del Campus Terres de l'Ebre de la URV de Tortosa, es dividirà en sis grans blocs temàtics que abordaran àmbits de la investigació com el paleoclima, la reconstrucció climàtica instrumental durant els últims 150 anys, la variabilitat climàtica i els oceans així com l'evolució futura, 30 anys vista, d'aquests grans masses d'aigua i de l'atmosfera. "Tenim un problema i hem d'intentar buscar informació sobre com evoluciona, els seus mecanismes i preveure'l en el futur", subratlla Sigró.

Per als experts, de fet, el canvi climàtic, un fenomen que ja ningú discuteix -al marge de l'atribució directa sobre la seva responsabilitat directa-, "no preocupa tant per la seva intensitat com per la seva velocitat". Recorda Sigró que de canvis se n'han produït molts al llarga de la història. Però de produir-se al llarg de milers d'anys, ara passen a tenir lloc en només algunes dècades. Això és palpable a la península Ibèrica i a Catalunya, amb els increments de temperatura a partir dels anys 70 i que poden assolir entre els 3,5 i 4 graus de mitjana en els pròxims anys.

Paleoclima deltaic al llarg de 8.000 anys

Entre les comunicacions programades, destaca la de l'investigador de l'IRTA i del C3 de la URV, Xavier Benito, que abordarà com el canvi climàtic ha influït en la formació del delta de l'Ebre a través de les reconstruccions paleoclimàtiques. L'estudi, que serà l'eix de la seva tesi doctoral, permet situar -en contra del que es creia fins fa poc temps: dibuixant un estuari al temps dels romans- la creació de la plataforma deltaica fa uns 8.000 anys -iniciant-se uns 20.000 anys enrere, al final de l'última glaciació- i com, al llarg de la història, aquest sistema natural s'ha anat adaptant als diferents episodis de canvi climàtic a partir de l'estudi de protozous que es troben en els diferents substrats sedimentaris.

Benito explica que l'escalfament sobtat del planeta fa difícil generar models d'adaptació futura per la manca d'anàlegs, però apunta que "retornar, el màxim possible, a dinàmiques naturals" dels propis sistemes pot ajudar a la seva adaptació. En aquest sentit, cita, per exemple, la importància de garantir les aportacions dels sediments del riu Ebre i gràcies també a l'acció dels canals, un fenomen que s'ha vist molt limitat des de la construcció dels embassaments. O també com ha canviat aquest espai a partir del correu de l'arròs fa 150 anys i com hi influeix el canvi climàtic.

El simposi també presentarà les últimes dades sobre el clima del passat que s'han pogut extraure analitzant estalagmites i estalactites, els anells dels arbres o els sediments de rius i llacs. També l'extracció de dades climàtiques a partir de rogatives -pregàries per demanar que plogui-. Entre les ponències sol·licitades destaquen 'Variabilitat climàtica i oceànica en aigües atlàntiques espanyoles. Canvis i tendències observades en les últimes dècades' que impartirà César González-Pola de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), o 'Projeccions regionals del clima de la Península Ibèrica (2060-2100), a càrrec de Manuel de Castro, de la Universitat de Castella la Manxa. El C3 e la URV presentarà les seves investigacions centrades en la recuperació i qualitat de les sèries de dades climàtiques.

Per a finalitzar el simposi s'han organitzat dos esdeveniments paral·lels: un centrat en les oportunitats, limitacions i reptes per la provisió de serveis climàtics i una taula rodona sobre la comunicació del canvi climàtic a la societat i els seus reptes.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También