La Unió Filharmònica engega un any d'actes per celebrar el seu centenari

Un 29 d'abril de 1917 es va celebrar la primera actuació

19 mayo 2017 16:36 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Societat Musical La Unió Filharmònica d’Amposta enceta l’any del seu centenari i ho fa amb una programació amb una gran diversitat d'actes on la música és la protagonista.

L’acte que donarà el tret de sortida de forma oficial a la celebració del centenari serà el dissabte 29 d’abril. Justament un 29 d’abril de 1917 es té constància que va celebrar-se la primera actuació de la banda de música, durant la festa del bateig de la filla d’un dels fundadors de la Fila, Jaume Nicolàs. El fet que enguany caigue en dissabte ha convençut l’organització per portar a terme l’acte inaugural aquest dia.

El 6 de maig al vespre, de la mateixa forma que es va fer en els 50è i 75è aniversari de les entitats, la Banda de la Lira Ampostina oferirà un concert a l’auditori de la Fila.

Al juliol la banda de la Fila oferirà un concert a l’Auditori de Barcelona al costat d’altres bandes de la Federació Catalana de Societats Musicals. Serà un repertori del concert «Gràcies, Ovidi», amb Arturo Gaya, dels Quicos. «Ja el vam oferir aquí a Amposta, però creiem molt interessant poder portar-lo a Barcelona», ha valorat la presidenta de la Societat Musical La Unió Filharmònica, Núria Gómez.

A la tardor, un dels actes destacadíssims serà la 36a Trobada de Bandes de Catalunya a Amposta,. «La Fila va ser una de les fundadores de la Federació Catalana de Societats Musicals», apunta Gómez. L’acte serà al Parc dels Xiribecs. Després de la desfilada de les formarcions, també hi haurà la representació de l’espectacle Marabunta, de la companyia de Guillem Albà, un espectacle que combina música en directe, clown i humor visual.

Eina de cohesió i germanor

«Quan parlem de tradició musical a Amposta, qui ho ha fet possible són les bandes i les societats musicals: la gent d’Amposta en definitiva», explica Gómez. «Les societats musicals són un element cohesionador no aquí sinó a tot el món. Dalt de l’escenari, com a músics, tots som iguals: els estudiants, els grans, els joves, les dones, els homes, els aturats... S’aparquen les maneres de pensar i els estatus i es treballa en grup».

Gómez valora que és important reivindicar i defensar més el gran valor cultural i social de la música i les bandes.

Comentarios
Multimedia Diari