Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Verge de la Pietat, a Ulldecona 5 anys després

Van començar ahir i duraran fins al 15 de setembre. Enguany celebren una efemèride especial: 75 anys. Les primeres van celebrar-se el 1944.

NÚRIA MESSEGUER FERRÉ

Whatsapp
Veïns d’Ulldecona baixant en rogativa a la Verge de la Pietat. FOTO: Joan Revillas

Veïns d’Ulldecona baixant en rogativa a la Verge de la Pietat. FOTO: Joan Revillas

Si preguntes a qualsevol faldut o falduda què són les Quinquennals, la majoria respondran que «són dies d’unió». «Són unes festes molt especials, pensa que se celebren cada cinc anys, i a banda impliquen a tota la gent del poble» descrivia Sandra Gauxachs. Aquesta unió i germanor és latent en cada racó de la vila. Nerea Marco explicava: «els dies previs hi ha molt de treball i cooperació entre els veïns per a decorar els carrers». Aquest esforç és conjunt i per tant: «la satisfacció i l’alegria de com ha quedat també» afegia. I tot per: «deixar Ulldecona més bonica del que ja és» comentava la Sandra Gauxachs.

Narcís Ponce recalcava que també eren dies de «tràfec, moviment i nervis». Perquè a les Quinquennals no hi ha marge d’error; es celebren cada cinc anys i ha d’estar tot «impecable». Una altra veïna del poble, la Maria Obiol, bromejava amb: «sí que són dies que es respira molta germanor entre veïns, però sobretot es respira goma eva». I és que la majoria dels carrers d’Ulldecona romanen engalanats durant nou dies. Els motius són diversos, però tots ells respiren color, alegria i llum. Els treballs manuals i artesanies que trobem en cada carrer i en cada racó són realment excepcionals; transformant així, la vila en un univers de màgia i il·lusió. Però a banda de l’engalanat dels carrers i la festa major, les Quinquennals també són: «un moment màgic on et retrobes amb molta gent que viu fora del poble i que tornem a les seves arrels, a les Quinquennals», descrivia Cristóbal Tardiu.

Són molts els actes que configuren aquests dies de festa i celebració al poble del Montsià, però si hi ha un que aconsegueix agradar tant a petits, com joves, com grans és el tradicional Ball de Mantons. Sembla increïble que un acte tan tradicional aglutini a tot el poble, però és que el Ball de Mantons d’Ulldecona dona molt de si. «És un acte que destacaria per sobre dels altres» comentava Nerea Marco i Maria Obiol afegia: «a les festes majors també es fa però a les Quinquennals és quan balla més gent». El ball es fa a la plaça de l’Església que s’omple de gom a gom: entre espectadors i balladors no hi cap ni una agulla. «Les parelles són matrimonis, pare i filla, germà i germana o fins i tot, gent que cerca balladors pel Facebook».

La baixada de la Verge de la Pietat, també és un acte que destaca sobre els altres i que a més, inaugura la celebració. Tots els falduts i faldudes acompanyen en rogativa a la Verge, des de l’ermita fins al poble; decorat expressament per a ella.

A la pregunta que afegiríeu o canviaríeu de les Quinquennals, no vaig trobar cap resposta contundent. «Són especials, facin el que facin», comentava Albert Castell; «és una tradició que passa de generació en generació, no ha de canviar res» afegia la Blanca Querol Serra.

Perquè com explicava Maria «en Quinquennals el poble està més viu que mai».

Temas

Comentarios

Lea También