La Via Verda tancada i desenes de camins rurals afectats a la Terra Alta pel temporal

Les comarques del Baix Ebre, Montsià i Terra Alta convoquen Consells d’Alcaldes per informar els municipis de les ajudes que poden aconseguir per recuperar el territori després del Glòria

29 enero 2020 11:10 | Actualizado a 30 enero 2020 13:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una setmana després del temporal Glòria, la Terra Alta encara pateix les múltiples afectacions que aquest va causar a tots els municipis de la comarca: desenes de camins rurals impracticables, la Via Verda tancada i múltiples despreniments i enfonsaments de teulades de particulars. També la Fontcalda i el Poble Vell de Corbera d’Ebre han quedat afectats, però sense dubte els camins rurals són els que pitjor part s’han emportat.

Els municipis més afectats pel temporal són Caseres, Horta de Sant Joan i Arnes. Aquests dos últims per la gran nevada del dilluns. El poble d’Horta es va quedar sense aigua un dia sencer i sense llum fins a tres dies. També els carrers del poble van veure’s molt afectats. A Caseres, el riu Algars va inundar part del passeig del riu, i hi va haver un desprediment al carrer a tocar de l’església.

«Horta i Arnes s’han vist molt afectats per la nevada de la setmana passada. La neu pesava molt i van caure molts de pins, a més d’haver serioses dificultats per accedir pels camins rurals a les granges per donar de menjar als animals. La posterior aigua de la neu ha desfet els camins», explica al Diari la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà. També Bot compta amb innombrables camins afectats.

Així mateix a la zona d’Arnes cap al Matarranya, moltes oliveres van patir greument els efectes del gruix de la neu, trencant-se moltes branques, i a Batea es va veure molt afectada la zona del cementiri.

«Són molts els espais afectats. Però el danys a nivell de camins són greus. Som una comarca rural, els necessitem per anar a les finques i als camps», declara Sanromà. «La Via Verda està tancada a tot el tram de la comarca a causa d’esllavissades i molt de fang a la via. Des del minut zero hi estan treballant per reparar-ho i obrir-la al més aviat possible. També el Poble Vell de Corbera ha patit molt. Hem parlat amb la directora general de Memòria Democràtica i amb el Departament de Cultura per posar-hi solució».

Davant d’aquesta situació, dilluns es va celebrar un Consell d’Alcaldes de la Terra Alta, on es va fer una recopilació de tots els danys i al qual van assistir tècnics de la Diputació de Tarragona per explicar les línies d’ajuts a què els ajuntaments poden emparar-se. «N’hi ha tres, una de 50.000 euros; una altra de 30.000 i una altra que ajudarà a pagar els interessos dels crèdits dels bancs. Ara oferirem a tots els ajuntaments tota la informació possible».

Per contra, la neu i l’aigua d’aquest mes de gener serà molt beneficiosa per a la vinya i per omplir aqüífers per afrontar l’estiu, així com per a la mateixa prevenció d’incendis.

Baix Ebre i Montsià

També hi ha hagut en les darreres hores reunions extraordinàries del Consell d’Alcaldes del Baix Ebre i del Montsià per tal de valorar els danys ocasionats pel temporal Glòria i pel qual seran necessàries inversions en mà d’obra i maquinària.

Al Montsià, si bé també hi va haver afectació en camins, rius i barrancs, la zona més afectada és el literal: Sant Jaume d’Enveja ha tingut una greu afectació agrícola, la Ràpita a les muscleres, i el litoral canareu s’ha vist profundament afectat, amb greus desperfectes al passeig de les Cases d’Alcanar, del Marjal.

«Encara no s’han pogut avaluar tots els danys. Són treballs que hem de fer amb molta cura, i hi ha feina per a moltes setmanes», explica al Diari el president del Consell Comarcal Joan Roig.

Deltebre i l’Ampolla són les zones més afectades pel temporal al Baix Ebre. El president del Consell Comarcal del Baix Ebre Xavier Faura va informar els alcaldes de les reunions mantingudes amb la Generalitat per tal d’aconseguir ajuts que permetin recuperar el territori de l’impacte del temporal. Uns ajuts que es canalitzaran a través del Consell Comarcal.

«Són necessàries actuacions immediates però també d’altres a més llarg termini», diu el president Faura.

A les tres reunions hi ha assistit el diputat delegat del Servei d’Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona, Enric Adell, que ha explicat les tres línies d’ajut que poden sol·licitar els municipis amb un import de fins a 50.000 euros.

La convocatòria d’aquests ajuts s’aprovarà durant el mes de febrer i sortirà publicada la primera quinzena de març.

Comentarios
Multimedia Diari