La batalla del dipòsit de residus de Riba-roja es judicialitza

L’alcalde Antonio Suárez estudia querellar-se contra els impulsors del contenciós administratiu contra la llicència d’obres de l’abocador, però crida a la calma i a la concòrdia

02 mayo 2019 08:53 | Actualizado a 06 mayo 2019 09:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, estudia querellar-se contra els onze ajuntaments de la Ribera i els dos del Segrià, i els responsables polítics, que impulsen un contenciós administratiu contra la llicència d’obres del polèmic dipòsit de residus industrials que s’està construint al municipi.


Suárez ha afirmat que l’Ajuntament de Riba-roja «es reserva el dret de presentar querelles criminals contra els responsables dels acords» que han pres 13 ajuntaments de presentar contenciós administratiu contra la llicència d’obres atorgada per l’Ajuntament de Riba-roja el 4 d’abril, per a la construcció del dipòsit de residus industrials no perillosos i un Centre de Valorització de Residus. Ho va dir dimarts al vespre al Ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, coincidint amb l’anunci fet aquell migdia pels ajuntaments veïns i amb presència de la Plataforma Riba-roja Decideix (a favor del dipòsit de residus), en una sessió plenària on Suárez va fer constar en acta que «el Consell Comarcal no pot rentar-se les mans i fer veure que no ha passat res, quan durant tres mesos els advocats que ara pleitejaran contra un ajuntament d’aquesta comarca s’han reunit en aquesta mateixa taula per articular la proposta jurídica que han assumit els ajuntaments contraris» al projecte de Riba-roja.
Suárez ha detallat que els serveis jurídics analitzaran si hi ha indicis de delicte en les actuacions dels opositors al projecte. «Comprovarem que tots els procediments administratius són correctes i no hi ha cap negligència, que no hi hagi hagut cap error per part de cap Secretària ni Intervenció a l’hora d’informar d’aquestes iniciatives; i comprovarem i avaluarem quina ha estat l’acció política. I si detectem que hi ha hagut presumpta prevaricació i malversació de cabals públics, entenent que s’han pres acords contra un altre ajuntament per al qual no són competents aquests ajuntaments, doncs ens reservem el dret de presentar una querella criminal contra tots els responsables de votar aquests acords», va dir.


Durant el ple del Consell, l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, també conseller, va instar a posicionar-se al Consell Comarcal en aquest tema. La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, va dir que «el Consell no ha pres cap iniciativa, l’han pres els ajuntaments», a la qual cosa Suárez va respondre que podria presentar una querella criminal contra els municipis i els polítics que presentin un contenciós administratiu contra la llicència d’obres.
Amb tot, l’alcalde ha volgut fer una «crida a la calma i a la concòrdia», i ha instat a «evitar que es judicialitzi una llicència d’obres municipal». «Demano que seguem en una taula a debatre i negociar definitivament el model comarcal comú on tinguin cabuda tots els sectors econòmics, per fer front al tancament de les nuclears l’any 2030 i 2031, que és el que ens hauria de preocupar a tots. I no la decisió presa per part de l’Ajuntament de Riba-roja que és en tot cas sobirà», ha afegit.

 La presidenta del Consell va insistir que aquesta no és «una lluita entre pobles» i va remetre a la moció aprovada pel ple del Consell el 30 de gener contra el dipòsit de residus.
L’alcalde va fer aquestes declaracions en una sessió del ple del Consell a la qual també van assistir representants de la Plataforma Riba-roja Decideix i el cap del grup municipal socialista a l’Ajuntament, José Luis Aparicio, com a mostra de la unanimitat política i el recolzament del poble de Riba-roja a la inversió que s’està construint a les Valls, que crearà 44 llocs de treball. També s’invertiran 8 milions d’euros en una planta per obtenir biocombustible a partir del reciclatge dels plàstics.

Comentarios
Multimedia Diari