La calor rècord a l’Ebre accelera la floració dels arbres fruiters

L’Observatori de l’Ebre va registrar dijous una nova màxima en un dia 9 de març des del 1880 amb 29,8 graus. Els fructicultors admeten que són valors propers de finals del mes de maig

19 mayo 2017 16:03 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A. CARALT

Nou episodi de temperatures anormalment altes a les Terres de l’Ebre, i aquest cop a l’hivern. L’Observatori de l’Ebre, situat a Roquetes, va registrar dijous el valor més alt des del 1880 en un dia 9 de març, 29,8 graus de temperatura màxima.

Enrere quedaven els anteriors rècords de 27,5 graus l’any 2000 i 24,4 graus el 1957. El valor més alt a Catalunya, tanmateix, no el va registrar l’Observatori sinó l’estació d’Aldover, al Baix Ebre, amb una màxima de 30, 2 graus.

El Cap de la Unitat d’Observació de l’Observatori de l’Ebre, Germán Solé, assenyala al Diari que la màxima registrada el dimecres, 25,9 graus, també és un rècord històric en un dia 8 de març, per sobre dels 25, 5 graus registrats el 1998.

Ahir, divendres, les màximes es van moderar al Baix Ebre, amb valors màxims de 25 graus, però es van tornar a enfilar amb força a la Ribera d’Ebre, amb 29,5 graus de màxima a Vinebre i 28,2 graus al pantà de Riba-roja d’Ebre.

En les hores centrals del dia molts ebrencs, sobretot joves, anaven en màniga curta i a la Ribera d’Ebre la calorada accelerava la floració dels arbres fruiters.

David Manero, de l’empresa Cerima Cherries amb seu a Tivissa, admet que aquestes temperatures són «pròpies del mes de maig». Els arbres fruiters es troben en l’etapa de floració i la forta calor ha accelerat el procés, avançant-se una setmana «en últims dos o tres dies ha florit tot!, no és dolent però tot s’avança», exclama.

Així, les varietats primerenques de préssec, nectarina i cirera han desenvolupat la flor quan encara hi ha el risc de baixes temperatures. «Estem a l’expectativa, les temperatures baixaran i això pot alentir el procés en marxa dels arbres, encara que el risc d’un fred dur disminueix cada dia que passa». La previsió per a l’inici de la collita de cirera es manté per a finals d’abril.

La comarca de la Ribera d’Ebre ha iniciat una campanya de promoció per atraure turistes interessats a gaudir de l’espectacle visual de la floració dels arbres fruiters, que finalitzarà aquest mes d’abril.

Comentarios
Multimedia Diari