La campanya de cítrics tanca amb un 20% més de producció

Les restriccions a la restauració limiten la comercialització del producte a Europa, però el sector es mostra satisfet per haver superat sense paralitzacions dos onades de la Covid

20 mayo 2021 15:26 | Actualizado a 20 mayo 2021 15:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La campanya dels cítrics a les Terres de l’Ebre ja es pot donar per finalitzada. Aquesta és la campanya agrícola més llarga de Catalunya, ja que comença al setembre i finalitza al mes de maig, nou mesos en total. Aquesta temporada hi ha participat fins a 10.000 temporers. La producció d’enguany se situa al voltant de 195.000 tones de cítrics (145.000 tones de mandarina i 50.000 de taronja). Això representa un 20% més que la temporada anterior.

El protocol contra la Covid-19 impulsat per la Generalitat i implantat per les empreses del sector ha permès una ràpida detecció dels casos i el seu aïllament. Així, s’han superat dos onades sense haver de paralitzar l’activitat.

«S’ha fet un treball entre Agricultura, Salut i les empreses on el punt de mira estava en la protecció de la salut dels treballadors», explica el president del Consell Regulador de la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre, Federico Tarazona. «La campanya venia marcada per l’anterior, que havia sigut bona ja que el consumidor, amb l’esclat de la pandèmia, havia prioritzat el consum d’aliments. Aquesta no ha sigut tan bona, hi ha hagut un increment de la producció, però els preus que es cobraran seran més fluixos», detalla al Diari.

El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha felicitat les empreses del sector per la seua implicació i tasca contra la Covid. «Feia temor al principi de la campanya perquè anàvem de cara a l’hivern, però ens n’hem sortit», valora. No obstant això, més d’un 90% dels cítrics de les Terres de l’Ebre s’exporten a Europa, especialment a França i Alemanya. «Per tant, entre la pujada de producció d’aquesta temporada i que el mercat europeu i la restauració ha estat tancada per la Covid, hem tingut una sobreoferta de cítrics que ha genert una davallada dels preus».

El director ha volgut posar l’accent en la feina que s’està fent des de la Taula dels Cítrics (amb representants del sector, dels sindicats i del Departament) per incrementar la qualitat del producte i el seu consum interior a Catalunya. «La presència del cítric ebrenc a Catalunya encara és baixa, i això ho hem de treballar els propers anys». Gómez explica que en aquest sentit enguany ja s’ha començat a treballar etiquetant amb el segell Reserva de la Bisofera alguns cítrics en els supermercats, una línia de treball sortida del Pla del Cítric. 

L’alcalde d’Alcanar i president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, ha destacat així mateix el treball conjunt i amb molta previsió «per anticipar-nos als esdeveniments», alhora de preparar aquesta campanya amb la Covid. «Això ha sigut clau per arribar on estem ara, un treball conjunt entre les diferents administracions i el sector per prevenir escenaris i amb l’objectiu de protegir les persones que hi treballen, especialment temporers vulnerables, però al mateix temps els veïns d’Alcanar, ja que hi conviuen durant mesos», expressa. «Al final de la campanya els protagonistes han sigut els cítrics, i no pas el virus».

Roig també incideix en revertir el consum de cítrics a Catalunya. «Hem d’aconseguir que la gent de Catalunya consumeixe els cítrics ebrencs. Hem de repensar l’estratègia comercial i treballar administració i sector plegats».

Comentarios
Multimedia Diari