La campanya de musclos del Delta de l'Ebre, en suspens per l’estat d’alarma

Enguany la producció és de gran qualitat però s’ha reduït pels efectes del temporal Glòria

05 abril 2020 09:08 | Actualizado a 06 abril 2020 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb el mes d’abril s’inicia cada any la campanya del musclo al Delta de l’Ebre, però enguany la situació excepcional afecta de ple un sector que ja estava tocat pels efectes del temporal Glòria de finals del passat mes de gener. Segons explica al Diari el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Miguel Carles, enguany es preveu una reducció de la producció habitual de les muscleres dels Alfacs i el Fangar del 40 per cent, fet que deixarà la campanya en uns 2,5 milions de quilos de musclos. 

El temporal Glòria va causar estralls en moltes muscleres, especialment a la badia del Fangar. Però la intensitat de les pluges i el trencament de la barra del Trabucador, que ha obert una connexió directa entre la badia dels Alfacs i el mar obert, han permès una major renovació de l’aigua, fet que ha portat a una qualitat excepcional del musclo. Quan les badies tenen una major aportació d’aigua dolça i una major renovació de la salada, hi ha també més fitoplancton del que s’alimenten els musclos, i això permet un major creixement del mol·lusc, segons expliquen des del sector. 

De moment, però, la major part de la producció d’aquest any s’haurà de quedar a les batees, a l’espera que passe l’estat d’alarma i es recuperi la demanda. Cal remarcar que els restaurants, ara tancats, són uns grans demandants de musclos a la zona, mentre que hi ha moltes peixateries tancades. 

Amb tot, Miguel Carles apunta a què els musclaires del Delta ja tenen la major part de la producció compromesa, per a quan passi l’actual estat d’alarma. 

En aquest sentit, es confia que no s’arribarà amb una gran quantitat d’estock als mesos de juliol i agost, quan la pujada de la temperatura de l’aigua a les badies comporta sovint la mortalitat de la producció que queda per recollir. 

Tot plegat, mentre els aqüicultors del Delta encara romanen a l’espera dels ajuts de les administracions per fer front als danys causats pel temporal Glòria. Cal recordar que a finals del mes de gener, aquest temporal extraordinari i amb efectes sense precedents al Delta de l’Ebre, va destrossar una part de les instal·lacions del sector. Concretament, segons el Departament d’Agricultura, van quedar malmeses 35 muscleres, 31 al Fangar i 4 als Alfacs. El sector va valorar en 1,5 milions d’euros els danys causats en infraestructures, i encara es treballa per treure tot el material malmès i arranjar les instal·lacions danyades. «Estem pendents dels ajuts de minimis, de moment no hem rebut res», explica el president de Fepromodel. 

Comentarios
Multimedia Diari