La central nuclear d'Ascó arriba als 500.000 GWh de producció

Una de les xifres més altes aconseguides per una instal·lació elèctrica a l’estat espanyol
 

07 agosto 2018 09:02 | Actualizado a 07 agosto 2018 09:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La central nuclear d’Ascó ha aconseguit aquest juliol els 500.000 GWh de producció d’energia elèctrica des de l’inici de l’operació comercial de les seves dues unitats, el desembre de 1984 (CN Ascó I) i el març de 1986 (CN Ascó II), segons informava l’Associació Nuclear Ascó i Vandellòs (ANAV) aquest dilluns en un comunicat.

L’ANAV, que gestiona les dues centrals nuclears tarragonines ha considerat la xifra com la culminació d’una etapa de la planta en la qual s’han convertit en  «un dels grans referents del grup d’instal·lacions elèctriques espanyoles amb índexs elevats de fiabilitat». 
L’associació també recorda que les centrals nuclears operades per l’ANAV es van posicionar l’any 2017 entre les plantes més fiables d’Europa, i se situen en el primer quartil dels índexs de funcionament de les centrals adscrites al centre de París de l’Associació Mundial d’Operadors Nuclears (WANO).

Durant gairebé 34 anys de funcionament, la central nuclear d’Ascó ha aconseguit abastir a la xarxa elèctrica amb 500.000 GWh, una de les xifres més altes aconseguides per una instal·lació de producció elèctrica a Espanya. En concret, aquest valor equival al consum actual d’electricitat d’Espanya durant dos anys, i deu anys i mig del consum actual de Catalunya. Segons dades de la Xarxa Elèctrica d’Espanya (REE), les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs van generar l’any 2017 el 9,7% de tota la producció peninsular i el 54% de la de Catalunya. 
El director general d’ANAV, Jose Antonio Gago, remarca a la memòria anual 2017 que porten molt temps renovant i formant l’equip humà, adaptant les instal·lacions amb la millor tecnologia disponible. «El conjunt de mesures del nou Pla d’Eficiència, que va iniciar-se a finals d’any, exigirà en aquest sentit i des d’ara un gran compromís per part de tots». 

Gago assegura que CN Ascó i CN Vandellòs arriben amb «molts deures fets» al procés que han d’abordar amb l’Administració per a renovar les autoritzacions d’explotació. Pel que fa a CN Vandellòs II, bona part de la documentació de la gestió de vida que assegura la viabilitat futura de les centrals ja està en mans del Ministeri de Transició Ecològica i del Consell de Seguretat Nuclear.

Comentarios
Multimedia Diari