La cigonya colonitza nous espais al tram final de l’Ebre

Els Agents Rurals fan el seguiment d’una parella que per primer cop s’ha establert a la xemeneia d’una antiga fàbrica a Móra d’Ebre

05 junio 2018 10:02 | Actualizado a 19 junio 2018 18:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La cigonya blanca és present a la Ribera d’Ebre des de fa quinze anys, quan es va posar en marxa a la Reserva Natural de Sebes a Flix un programa de reintroducció d’aquesta emblemàtica espècie protegida al tram final del riu Ebre. 

La colònia està formada actualment per una quinzena de parelles reproductores. Fins ara els seus nius es concentraven a la Reserva de Sebes i a la depuradora de Flix, però enguany per primer cop han començat a expandir-se aigües avall i una parella s’ha establert també a Móra d’Ebre. 

Els Agents Rurals estan fent el seguiment d’aquesta parella, que ha intentat sense èxit fer el ni a la xemeneia d’una antiga bòbila de la capital de la Ribera d’Ebre. «Sembla que aquí troben aliment i que la seva intenció seria criar, però no poden formar el niu perquè les branques cauen pel forat de la xemeneia», detalla al Diari Màrius Domingo, cap de l’àrea bàsica dels Agents Rurals a la comarca. Així, s’hauria d’instal·lar una plataforma per tal de facilitar l’estabilitat del niu. 

«Si es confirma, seria una magnífica notícia per als objectius que ens vam marcar amb el projecte de reintroducció», comenta al Diari Pere Josep Jiménez, director de la Reserva Natural de Sebes. 

Anellament de polls
Enguany han nascut i han pogut sobreviure en aquest espai natural de Sebes uns 25 polls de cigonya blanca. 21 d’aquests seran anellats aquesta mateixa setmana, per tal de poder-ne fer seguiment d’adults. «Això ens ha permès saber, per exemple, que cigonyes d’aquí s’han establert a zones d’Aragó o Lleida», comenta Jiménez. 

L’operació d’anellament, que permetrà el seguiment de les aus i estudiar els seus moviments de dispersió o retorn, es durà a terme amb una grua per poder accedir als nius, situats en punts elevats del bosc de ribera i la depuradora de la població. Els treballs seran observats per escolars de la zona, en el marc dels actes de la Setmana de la Natura. 

Segons detalla Jiménez, aquest any la climatologia ha acompanyat: «les pluges han fet que hi hagi molt aliment per a les cigonyes i la reproducció ha anat molt bé», comenta. 

Un llarg procés
El projecte de reintroducció va nàixer gràcies a la implicació de l’aleshores Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya. L’any 2001 s’inicia aquest projecte de conservació per recuperar com a nidificant la cigonya blanca al tram final del riu Ebre. Després de la construcció de l’aviari es van portar els primers exemplars de cigonya blanca el juny de 2001. Després de dos anys criats en captivitat, foren alliberats el març de 2003 i aquell any criaren dues parelles. Aquell mateix any es portà un nou grup per criar-les en captivitat.

L’any, 2005, s’alliberà el segon grup de cigonyes i foren nou les parelles nidificants. Vist l’èxit de la creació d’un nucli reproductor suficient, es va optar per no criar més exemplars en captivitat, amb l’esperança de consolidar la població nidificant actual, d’una quinzena de parelles. 

Comentarios
Multimedia Diari