La cimentera Cemex amplia mercat amb l´exportació als Estats Units

El dragatge del port per augmentar-ne el calat ha permès l´arribada de vaixells més grans que fan rendible l´activitat de la planta

19 mayo 2017 22:52 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un vaixell de gran envergadura va salpar ahir del port d’Alcanar amb més de 40.000 tones de ciment de la fàbrica de Cemex al municipi, amb destinació als Estats Units.

El mercant Hanhai farà la travessia entre Alcanar i Houston, a Texas, que serà el destí de 40.500 tones de ciment de Cemex del tipus 52,5, diferent del que es comercialitza a Europa, ja que el mercat nord-americà només autoritza la importació de producte amb unes característiques i qualitat especials, adaptades a les exigències i normativa del país.

Així, per permetre que el ciment d’Alcanar creui les fronteres nordamericanes s’ha hagut de complir un «complicat i exhaustiu procés d’homologació, que ha estat finalment aprovat pel Departament de Transports de Texas per a la seva entrada i venda al país», destaca la companyia multinacional cimentera.

Les bodegues del vaixell, segons la cimentera, s’han carregat en només cinc dies gràcies al procés de càrrega automàtica, que es duu a terme des de les sitges d’emmagatzematge, a través de cinta transportadora, fins al moll 1 del port.

En els quatre primers mesos de 2015, pràcticament totes les sortides de ciment i clínquer d’aquesta fàbrica s’han destinat a l’exportació a través dels vaixells que han atracat al port d’Alcanar, arribant a les 350.000 tones.

Cemex explica que el dragatge del port, dut a terme per la Generalitat el 2014, ha possibilitat l’entrada de vaixells de gran envergadura, cosa que al seu torn ha permès millorar la competitivitat i el manteniment de la fàbrica.

En concret, el nou calat de la instal·lació portuària ha permès gairebé duplicar la capacitat de càrrega màxima dels vaixells atracats, en passar d’un màxim de 25.000 a 40.000 tones.

A més dels Estats Units, la fàbrica exporta actualment a països com el Regne Unit, Itàlia, el Brasil i cada cop més també al continent africà, a països com Algèria o Nigèria.

El port industrial d’Alcanar disposa de dues dàrsenes i tres molls comercials, forma part de l’àmbit de Ports de la Generalitat i està atorgat en concessió administrativa a Cemex, que l’explota per al tràfic de les mercaderies produïdes a la cimentera.

 

Recuperació

La fàbrica d’Alcanar va presentar un ERO el 2012 que va afectar bona part de la plantilla i va deixar la planta aturada, sense pràcticament activitat. Aquesta es va reprendre puntualment a finals del 2013 i, el 2014, es va confirmar la recuperació.

Un acord amb la Generalitat va permetre que l’administració es fes càrrec del dragat del port, fins als 12 metres, per tal de poder donar cabuda a vaixells majors per exportar el ciment i fer més rendible l’activitat de la fàbrica.

A canvi, l’empresa es comprometia a un tràfic mínim de mercaderies anual al port d’1.120.000 tones, que l’any passat es va superar.

Comentarios
Multimedia Diari