La cimentera Cemex defensa l’extracció d’argiles que fa a Ulldecona

La companyia ha explicat com preserva les oliveres i restaura els terrenys, davant  l’oposició ecologista a la seva activitat 

31 mayo 2017 18:29 | Actualizado a 17 noviembre 2017 17:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La companyia cimentera Cemex extreu cada any 111.000 tones d’argiles d’una explotació d’Ulldecona, la Ferradura I, que destina a la producció de ciment a la seva planta d’Alcanar. La cantera fa 12 hectàrees i es troba en una zona propera a un poblat ibèric i a la serra de Montsià. La companyia defensa que l’activitat que du a terme a l’argilera és respectuosa amb el medi ambient, davant la campanya iniciada per l’entitat Salvem lo Montsià, amb recollida de 1.700 firmes inclosa, perquè s’aturi aquesta extracció. 

Defensen des de Cemex que al mateix temps que s’explota l’argilera es realitza  la recuperació ambiental de les zones ja utilitzades, «de manera que es minimitza l’impacte».  Així, segons detalla el cap d’explotacions de Cemex a Catalunya, Francisco Iniesta, la metodologia utilitzada per restaurar aquests terrenys «està basada en la premissa de preservar el paisatge natural, conservar els exemplars d’oliveres de zona –no plantar exemplars nous, ni joves, ni adults, ni d’una altra ubicació- i en no fer aportacions de terres, substrats o minerals procedents d’altres llocs». 

Abans d’extreure les argiles, s’aparta la terra fèrtil superior i les oliveres existents, que es guarden en uns vivers propers. Aquesta terra i els arbres tornen al lloc inicial un cop acabada l’extracció de les argiles, que en cap cas supera els 4 metre de fondària. Segons expliquen des de la cimentera, la mortalitat de les oliveres replantades és del 3 per cent, mentre que el 97 per cent restant sobreviu. «També hem plantat més oliveres de les que hi havia en un inici, ja que diverses de les finques estaven abandonades», afirma Iniesta. 

La cimentera nega també les acusacions ecologistes sobre l’espoli d’oliveres monumentals. Afirmen que a les seves finques no hi ha catalogada cap olivera mil·lenària o centenària. «Però  tot cas, s’han preservat els exemplars més notables que hi havia», defensa el cap d’explotacions de Cemex  a Catalunya. 
L’empresa disposa d’una altra explotació propera, la Ferradura II, de la que començarà a extreure argiles d’aquí a dos o tres anys. 

Comentarios
Multimedia Diari