La clau del govern a Tortosa, de nou en mans d’ERC

Els republicans tornen a tenir el poder de decidir en qui formar govern: amb Junts o formant un tripartit d’esquerres

28 mayo 2019 17:43 | Actualizado a 05 junio 2019 15:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa es va aixecar ahir, després d’una llarga nit d’emocions electorals,  per reviure el Dia de la Marmota: un altre cop la pilota està en mans d’ERC, que podrà decidir si formar govern amb Junts per Tortosa o aliant-se amb les esquerres. 

La candidatura de Junts per Tortosa ha guanyat les eleccions a la capital de les Terres de l’Ebre amb set regidors, un menys dels que va obtenir CiU fa quatre anys. Meritxell Roigé, que va accedir a l’alcaldia després de la retirada de Ferran Bel el passat febrer del 2018, ha guanyat així la seua primera contesa electoral com a candidata. 

Ho ha fet en un dels comicis més oberts que es recorden a la ciutat i davant l’empenta de la segona força política al municipi, Movem Tortosa, que amb Jordi Jordan al capdavant continua sumant i incrementant la seva representació al consistori (cinc regidors).

Per darrere ha quedat ERC, que presentava com a cartell electoral l’advocat Xavier Faura i que s’ha quedat amb els quatre edils que ja havia obtingut Josep Felip Monclús al 2015. 

El PSC d’Enric Roig manté també els tres representants, Ciutadans aconsegueix per primer cop un regidor i la CUP de Xavi Rodríguez continuarà present al ple. PP ha quedat fora de l’Ajuntament, i Primàries per Tortosa no ha arribat a entrar.

Mateix panorama que el 2015

Tal com va passar el 2015, Junts (llavors CiU) no ha obtingut majoria absoluta i això, malgrat ser la força més votada, l’obliga a pactar. ERC torna a jugar un papaper determinant en els propers dies, ja que podrà aliar-se amb Junts o bé formar un tripartit d’esquerres. Al maig del 2015 Movem Tortosa i PSC van proposar-li l’alcaldia al llavors número 1 d’ERC, Josep Felip Monclús, i apartar Ferran Bel, però Monclús va rebutjar-ho per unir-se amb CiU.

Diumenge a la nit, Meritxell Roigé va celebrar tímidament la seua victòria a la seu de Junts i, en relació a possibles pactes, va declarar: «Sabeu quines han estat les nostres prioritats els últims anys, amb qui hem governat i treballat, i a partir de demà començarem a parlar amb totes les formacions, però ha quedat clar qui ha de liderar el govern, que som nosaltres».

El segon gran guanyador de la nit va ser Movem Tortosa, l’única força que ha crescut a la ciutat «liderant el canvi que necessita», en paraules del seu portaveu, Jordi Jordan. «Tornem a ser la sorpresa i som la força que creix més a la ciutat per segona vegada consecutiva», ha declarat Jordan.

El cap de llista també ha fet balanç de l’augment del percentatge de vot a la ciutat d’aquells partits que han apostat per un canvi de govern. «Caldrà veure si ERC i el PSC acaben donant suport a la que, ara sí, és la primera força d’esquerres de Tortosa, que és Movem Tortosa», ha reclamat. Jordan ha apuntat que esperaven la fragmentació a l’Ajuntament però ha destacat que hagin estat els únics que ha crescut en vots i en regidors. 

Entrevista al cap de llista d'ERC Xavier Faura: «Estem oberts a escollir»

 

S’esperava ERC els resultats del diumenge a Tortosa?
Òbviament que no ens els esperàvem. Per a presentar-me a unes eleccions i perdre-les doncs no em presentaria. No hem assolit els objectius que volíem. Havíem de treure més regidors. Hem incrementat en 700 vots, això sí. La resposta de la ciutadania ha sigut considerable. Enlloc del 16% del recolzament tenim el 20%. Potser el projecte no l’hem transmès tant, però sí que s’ha consolidat el projecte republicà a Tortosa. Per 32 vots no hem aconseguit els cinc regidors.

Com valora els resultats en conjunt?
El primer que vull és felicitar a la força guanyadora, que és Junts per Tortosa. Després de 12 anys al govern, han sofert una baixada pròpia del desgast, però ho han aguantat prou bé. El guanyador és Movem, és l’única força que ha crescut, i ara és la segona força política. Crec que tot plegat demostra que a la gent no li ha agradat que haguem format part del govern els últims quatre anys, i que qui millor ha trasmès el missatge de canvi és Movem. Millor que nosaltres. 

Sí, però vostès ara tenen la clau de la governabilitat. Què faran?
Efectivament. Però necessitem dies per prendre la decisió. M’he de reunir amb el partit, ara sóc incapaç de dir una cosa o una altra. Estem oberts a escollir, ara li toca a Junts per Tortosa o a Movem fer-nos propostes, són les dues forces més votades. Durant la campanya ja he dit que jo no em tancaria en res. Jo he volgut ser alcalde, i si no puc ser alcalde, no tinc perquè formar part de l’equip de govern. Però no vol dir que si hi ha una proposta interessant la pugue subscriure. Dins del meu equip de govern no vull ningú que haja recolzat l’article 155. Jo no m’asseuré amb ningú al mateix equip de govern que ha recolzat el 155 perquè em sentiria incòmode. Ara és qüestió de seure’ns.

Comentarios
Multimedia Diari