La clotxa, un àpat i un sentiment de Ribera

16a Festa de la Clotxa. El poble més petit de la Ribera, Darmós, amb menys de 100 habitants, es va convertir ahir en capital d’aquest típic plat

18 marzo 2019 09:47 | Actualizado a 25 marzo 2019 11:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El plat és senzillíssim: un pa rodó de pagès, tomata, ceba, all i una sardina de casco (o arengada) sencera. S’entrega amb una capseta i una bossa, i cadascú es posa a dins els ingredients abans de fer la primera queixalada. Com un ritual molt esperat, més de 1.500 persones van fer ahir a Darmós aquest procediment: recollir el tiquet, prendre la bossa amb el que seria el seu esmorzar o dinar, seure a la taula envoltat d’amics i família i fregar les mans davant d’un plat tan simple com saborós, tan humil com el seu origen, el del pagès que se l’emportava al tros per agafar forces. 

Un any més, la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre ha superat tota mena d’expectatives, repartint un miler i mig d’aquest plat símbol de la gastronomia riberenca. Darmós, el poble més petit de la comarca, amb menys de 100 habitants, va acollir ahir al matí la 16a edició de l’esdeveniment. Segurament mai tantes persones s’havien aplegat en aquell indret al voltant d’una taula, amb un temps esplèndid que convidava a quedar-s’hi i un ambient amistós i familiar.

El visitant hi arribava pel veí Priorat o per les comarques del sud, i hi descobria, més enllà dels petits pobles, un territori esquitxat per la primavera que ja s’atansa i pica a la porta: grans extensions de presseguers i cirerers que esclataven en colors blancs i rosats, un reclam més d’una comarca que vol potenciar els seus actius naturals. 

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre celebra des de fa setze anys, de forma itinerant, aquest esdeveniment que contribueix a enriquir un sentiment de comarca ja ben palès entre els riberencs. És una jornada per gaudir del menjar, de la companyia, del bon temps. Ahir fins i tot la reconeguda soprano Sara Blanch va oferir un concert a l’escenari de la festa, ja que aquest és el seu poble, Darmós. Les agudíssimes notes de la seua veu van deixar bocabadats els espectadors, que provenien d’arreu del territori ebrenc però molts també de molt més lluny.

És el cas per exemple de Teresa Peretó, que venia de Ripollet (Barcelona), i que era la primera vegada que trepitjava la Ribera d’Ebre. «Tinc uns amics que són d’aquí i és la primera vegada que vinc, a la Ribera i a la festa», explicava. «M’ha agradat molt. Estava tot molt bo i hi havia molt d’ambient, ha estat molt maco».

Un matrimoni que era de fora però que repetia per segon cop en aquesta festa eren Maria Mercè Font i Argemí Martín, de Sant Martí Sarroca. «Ens ho van recomanar uns amics en un esmorzar popular, i després ho vaig buscar per internet. Vam anar l’any passat a la Serra d’Almos, i enguany venim a Darmós. Ens encanta, ens interessa molt la gastronomia local. També hem visitat Móra d’Ebre, la Fatarella... hi tornarem l’any que ve. Després també aprofitem per fer les jornades gastronòmiques de la clotxa», explicaven entusiasmats, embadalits per una comarca que fa d’un menjar, una festa; d’una festa, un territori; i d’un territori, un sentiment.

Cal dir que enguany els pregoners de la festa eren els germans Roca. I és que el considerat per molts el millor restaurant del món, El Celler de Can Roca ha dedicat un 'snack' a la clotxa en els seu menú. Aquí el pregó que es va poder veure a la festa: 

 

Comentarios
Multimedia Diari