La collita de la cirera arrenca a l’Ebre amb un reforç de les mesures per la Covid-19

La Generalitat i les empreses del sector fruiter compten amb un protocol per una campanya segura per als centenars de temporers que treballen als camps i en els magatzems

29 abril 2021 05:40 | Actualizado a 05 mayo 2021 15:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La campanya de la fruita està en marxa a la Ribera d’Ebre amb la recol·lecció de les varietats més primerenques de cirera. Una campanya que requereix de centenars de temporers tant als camps com als magatzems, per la qual cosa la Generalitat i les empreses agrícoles han treballat per reforçar les mesures de protecció i seguretat ja vigents des de l’any passat.

Així, els departaments de Salut, Agricultura i Treball i Afers Socials, juntament amb les empreses del sector, s’ha treballat per tal d’elaborar un document de recomanacions d’actuació davant el risc contra la Covid-19.

Aquest document inclou totes les pautes per tal d’efectuar un control preventiu en la campanya de recollida de fruita, al voltant de quatre eixos: garantir la màxima seguretat en el treball, sigui de camp o en la cadena de producció; garantir un transport segur per tal d’evitar que els moments de trajecte siguin una font de contagi; allotjament segur pels temporers, siguin o no residents durant l’any a les Terres de l’Ebre, «i el concepte de municipi segur, vetllant per intensificar i no abaixar la guàrdia amb el compliment de les mesures preventives per part de la població», remarquen des de la Generalitat, que també fa un acompanyament a les empreses «per tal de guiar i ajudar en la implementació d’aquestes mesures, crear un diàleg constant i gestionar casos i situacions que es puguin sobrevenir».

Amb tot, el cas de les Terres de l’Ebre és diferent al de Lleida, on la campanya de la fruita porta més concentració de temporers. A l’Ebre les explotacions són més petites i els grups de treballadors també. I la majoria de temporers o viuen al territori (es desplacen des de l’àrea de Tortosa o Tarragona) o procedeixen de països com Romania, però tenen anys d’experiència a la zona i es busquen els seus propis allotjaments a nivell particular.

L’any passat la campanya es va desenvolupar sense majors incidències ni brots, però sí marcada per les restriccions i limitacions de moviments de l’estat d’alarma i per les mesures sanitàries; uns protocols que enguany es mantenen o fins i tot han incrementat les mesures de protecció.

Cerima Cherries

Aquest és el cas de Cerima Cherries, referent del sector amb seu a Tivissa. L’empresa preveu enguany una producció de 3.500 tones, amb un increment notable respecte a l’any passat. Una cirera de qualitat que en bona part s’exporta a a Gran Bretanya, Irlanda, Holanda, França, Itàlia, Alemanya o Singapur, entre d’altres països. A banda dels centenars de temporers que recullen la cirera al camp, el magatzem de l’empresa va arrencar la campanya oficialment dimarts amb una quarantena de treballadors, que poden arribar als 250 o 300 en els pics de la campanya. Una mà d’obra part de la qual arriba de Romania. «Enguany no hem tingut els problemes de l’any passat i sí que han pogut arribar sense problemes. Els que no ho han pogut fer són els de països de fora de la Unió Europea, com ara Xile», comenten des de l’empresa.

Cerima Cherries ha reforçat les mesures de seguretat i en especial, la formació als treballadors i la senyalització de les zones de treball. «L’any passat la pandèmia no ens va afectar i esperem que enguany tampoc».

Comentarios
Multimedia Diari