La collita de mel cau un 40 per cent per la sequera i l'alteració climàtica

Els apicultors ebrencs tanquen la campanya afectats per la dèbil floració a causa dela davallada de les precipitacions

19 mayo 2017 18:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La sequera d’extrema dels últims 12 mesos i l’alteració climàtica, cada cop més evident, han castigat la collita de la mel a les Terres de l’Ebre, amb una caiguda mitjana del 40 per cent amb relació a un any normal, apunta el president de la Cooperativa Apícola Tarragonina, amb seu al Perelló, Josep Maria Margalef.

Després d’un hivern 2015-2015 amb temperatures benignes i poca aigua, la floració de romer fou escassa i la producció d’aquesta mel primaveral, clau a l’Ebre, va disminuir fins a un 80 per cent, apunta l’apicultor Cisco Brull. La mel de taronger fou curta però millor que la primera i, per últim, la mel de mil flors recol·lectada al Pirineu després de traslladar-hi les arnes tampoc no ha satisfet les expectatives dels apicultors. «El canvi climàtic és el culpable de tot», lamenta Margalef. «Als hiverns no fa prou fred, plou poc i quan ho fa, plou molt... patim unes alteracions climàtiques que ho paguen les abelles, insectes i flors, molt sensibles a aquestes alteracions».

L’apicultor alerta que en els últims anys s’han reduït els dies de floració, d’uns 200 a uns 125/150, i assenyala que la baixada de producció de mel és un fenomen global, que afecta totes les zones recol·lectores.

La baixada de producció repercuteix en lleuger augment de preus en les mels monoflorals, mentre que en les multiflorals es mantenen o disminueixen per la producció i importació de molta mel de mil flors «fraudulenta», denuncia Margalef.

A hores d’ara, els principals apicultors ebrencs retenen les abelles al Pirineu, alimentant-les si cal, amb l’esperança que la pluja activi la floració del romer i el bruc d’hivern aquesta tardor i faciliti així la regeneració de les arnes amb cries d’abelles. «En cas contrari, les abelles no faran abella jove i arribaren al febrer amb caixes mortes, poques abelles i dificultats per produir».

El president de la cooperativa afegeix que l’excessiva regulació administrativa, «una regulació que no s’adapta a la realitat del sector», genera malestar en el sector.

Comentarios
Multimedia Diari