La collita de sal al Delta superarà les 100.000 tones gràcies a la sequera

L'empresa explotadora de les Salines de la Trinitat, a la punta de la Banya, iniciarà la pròxima setmana la 'salinada' amb una producció major per les altes temperatures i l'absència de pluges

19 mayo 2017 18:23 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La sequera, tan perjudicial per nombrosos cultius i els rius de la conca de l’Ebre, beneficiarà, en canvi, la collita de sal al delta de l’Ebre, a les Salines de la Trinitat de la punta de la Banya, l’única explotació de sal marina a Catalunya.

La campanya de recollida de sal, coneguda com la ‘salinada’, s’iniciarà el pròxim dilluns, 29 d’agost, i finalitzarà el 15 de setembre amb una collita esperada de 110.000 tones de sal, quan una collita mitjana se situa entre 80 i 85.000 tones.

Joan Sucarrats, gerent d’Infosa, empresa explotadora de les Salines, explica al Diari que la campanya enguany s’ha endarrerit uns dies arran de l’alta capacitat d’evaporació en aquestes setmanes de forta calor. A partir de l’evaporació de l’aigua de mar per l’acció del sol i del vent, la sal del mar es condensa i cristal·litza en la superfície dels cristal·litzadors, on, per un procés de recol·lecció controlat, es talla i recull la sal marina per ser transportada a la muntanya (gravera).

De fet, i amb aquestes condicions meteorològiques, cada setmana de retard en l’inici de la recol·lecció la producció s’incrementa entre 7.000 i 8.000 tones, tot i que també hi ha al risc que una pluja intensa malmeti una part de la campanya. A la campanya hi treballaran fins a 52 persones, algunes d’elles treballadors d’empreses subcontractades encarregats de mobilitzar la maquinària pesant per recollir i emmagatzemar la sal.

Múltiples aplicacions

La sal produïda al delta de l’Ebre té múltiples usos, més enllà de l’ús alimentari, que suposa escassament un 10 per cent de les vendes. La resta es destina al sector farmacèutic, a la indústria química com a matèria primera per produir clor, en els tractaments de la pell, en la indústria alimentària com a conservant d’aliments, en els processos de descalcificació de l’aigua o per al desglaç de les carreteres durant els mesos d’hivern.

Infosa ha incrementat els últims anys un 15 per cent les vendes, sobretot al mercat exterior, que suposa un 60 per cent del total. França i Alemanya són grans clients, però també els Estats Units «on estem exportant moltíssim per a ús alimentari». A més, destaca Sucarrats, «ara hem començat a exportar a la Xina i al nord d’Àfrica».

Comentarios
Multimedia Diari