La collita d'olives caurà un 50 per cent a l'Ebre per la forta sequera

El sector diu que calen més pluges com la de divendres per evitar que les pèrdues siguin encara majors en les finques de secà

19 mayo 2017 18:04 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La sequera dels últims mesos provocarà grans pèrdues de producció a la collita d’olives a les Terres de l’Ebre, que s’inicia el pròxim mes d’octubre. Tot i ploure a partir d’ara, i com ho va fer divendres, la minva de producció se situa de mitjana en un 50 per cent a les comarques del Baix Ebre i Montsià, agrupades en una denominació d’origen de l’oli.

A la Terra Alta, la caiguda oscil·larà entre el 50 i el 70 per cent. Sempre en finques de secà, que són molt majoritàries al territori a excepció de la Ribera d’Ebre, amb un percentatge més elevat de camps amb regadiu.

Carlos Sanz, oleïcultor i coordinador comarcal d’Unió de Pagesos al Baix Ebre, estima entre 50 i 60 milions d’euros de pèrdues econòmiques a les dues comarques del sud de l’Ebre.

Enguany havia de ser un any bo d’olives, després que el 2015 els arbres van fer poc fruit. Però l’hivern fou sec, en algunes zones la floració tardana va produir problemes de quallat, va ploure escassament a la primavera i a partir de llavors, sequera.

A finques dels Reguers, Xerta i Aldover, l’arbre està llençant la fulla i el fruit a terra abans de comprometre la seva viabilitat. Una part important de l’oliva que queda a l’arbre està seca o amb poca polpa. «La pèrdua en quilos s’estima com a mínim en un 50 per cent però en quilos d’oli pot arribar al 70 per cent», adverteix Sanz.

Al Montsià, els municipis més afectats són Santa Bàrbara, Amposta i Masdenverge, sense menystenir la resta, explica el gerent de la cooperativa de Sant Bàrbara, Lluís Cardona. «Ha de ploure i fort per salvar la campanya que queda, en cas contrari la situació s’agreujarà». Al seu municipi, divendres, hi van caure 6 l/m2, lluny dels 40-50 l/m2 que necessita l’arbre per recuperar-se de l’estrès hídric acumulat.

Sanz creu que l’aigua a partir d’ara ajudarà, si arriba, a preparar l’arbre per a produir l’any vinent una collita digna.

A la Terra Alta, no tenen el consol d’haver gaudit d’una mínima pluja. La tempesta de divendres hi va deixar registres insignificants. El president de la DOP Oli Terra Alt a, Josep Pere Colat, confirma que la collita serà molt fluixa i que el regadiu, si al Baix Ebre i Montsià està destinat en la seva majoria als cítrics, a la Terra Alta ho està a la vinya.

La sequera no és exclusiva de l’Ebre, sinó que en més o menys incidència ha danyat les principals zones productores de l’Estat. Això augura una major demanda de fruit i, per tant, l’augment de preus. «Però per molt preu bo que hi hagi, si no hi ha producció, tampoc és la solució, no ho compensarà», lamenta Cardona.

Reunió amb Agricultura

El sector s’ha reunit amb el director d’Agricultora a l’Ebre, Ferran Grau, per exposar-li la situació i proposar demandes de tipus fiscal. Al Baix Ebre i Montsià s’ha posat sobre la taula la represa de l’obra del regadiu Xerta-Sénia per superar sequeres i estiatges cada cop més pronunciats.

Comentarios
Multimedia Diari