La comissió sobre la protecció del Delta, en marxa al Parlament

S’hi abordaran les amenaces de la regressió, la subsidència, la minva de cabals del riu Ebre i el canvi climàtic

04 noviembre 2021 11:34 | Actualizado a 04 noviembre 2021 11:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Parlament de Catalunya va constituir ahir la comissió d’estudi per a la protecció del delta de l’Ebre. Està presidida pel diputat ebrenc d’ERC Lluís Salvadó i compta amb Sílvia Romero (PSC) com a vicepresidenta i la també ebrenca Irene Negre (Junts) com a secretària. La comissió té per objectiu l’estudi i el seguiment de les mesures que es portaran a terme al Delta davant les amenaces de la regressió, la subsidència, la minva de cabals del riu Ebre i les conseqüències del canvi climàtic; i comptarà amb la participació de representants de les administracions de la Generalitat, de l’Estat i ens locals de les Terres de l’Ebre, així com representants dels sectors econòmics, d’entitats socials, i especialment d’acadèmics i experts en les diferents disciplines que cal desplegar per garantir la preservació del Delta.

Salvadó destacà que «la comissió neix en un moment de gran transcendència perquè hi ha dues eines fonamentals de planificació per al futur del Delta que estant pendents de concretar-se, com són el Pla per a la Protecció del Delta de l’Ebre i el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre per al període 2021-2027».  La comissió és fruit de la moció sobre les actuacions per assegurar la protecció del Delta, presentada per Esquerra Republicana la passada legislatura i que després de ser aprovada per unanimitat de tots els grups, no es va poder posar en marxa per la convocatòria electoral.

Aportació de sorres
A banda, en el ple del Parlament, ahir,  es va fer explícita la polèmica pel retard en el projecte d’aportació de sorres previst pel Ministeri per a la Transició Ecològica al Delta. Va ser arran d’una pregunta del diputat del PSC Joaquim Paladella a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà. El socialista va denunciar que l’aportació de 380.000 metres cúbics d’arenes als punts més fràgils s’ha aturat per la petició per part de la Generalitat d’una declaració d’impacte ambiental simplificada, mentre que la consellera va assegurar que el servei de Costes a Tarragona ha fet malament aquest tràmit «fins en tres ocasions».  Jordà va assegurar que el dia 18 s’acaba el termini per fer els tràmits i espera que les obres «puguin començar el 19».

Paladella també va reclamar que s’inverteixin els 6 milions d’euros de pressupost que la Generalitat tenia destinats al Delta des de l’any passat.

Comentarios
Multimedia Diari