La conca de l’Ebre, en alerta per crescudes arran de les pluges

El sistema de pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix està realitzant una maniobra de desembassament continuada per laminar els cabals màxims registrats aigües amunt

11 abril 2018 15:27 | Actualizado a 11 abril 2018 17:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha anunciat unes crescudes  generalitzades a la episodi de conca de l’Ebre com a conseqüència de les pluges i nevades registrades en els darrers dies al llarg del territori i la previsió de noves precipitacions.
En aquest sentit, el sistema de pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix, que regula els cabals al tram final del riu fins a la desembocadura, està duent a terme una maniobra de desembassament en continu. «Una actuació que evita que els cabals màxims dels episodis a l’eix de l’Ebre es traslladin aigües a baix», remarquen des de la CHE. 

Segons dades de Protecció Civil, la companyia Endesa  va incrementar aquest dimecres a la tarda els desembassaments, de 450 a 600 metres cúbics per segon a Mequinensa, i de 1.050 a 1.200 metres cúbics a l’embassament de Flix. 

Així, el cabal del riu Ebre a Catalunya s’ha triplicat en els darrers dies, dels vora 500 metres cúbics que es registraven el passat diumenge 8 d’abril als més de 1.500 que circulaven aquest dimecres a l’alçada d’Ascó. Algunes zones baixes i embarcadors fluvials han quedat inundats, com és el cas de Tortosa, Garcia, Ascó o Móra d’Ebre, però sense més conseqüències o danys. 

Les previsions meteorològiques indiquen que podrien registrar-se noves precipitacions entre els 50 i 100 litres per metre quadrat a la zona nord de la conca entre el País Basc i Aragó, fet que segurament comportarà nous repunts i obligarà a prestar atenció a l’evolució dels cabals i a les actualitzacions de la predicció. I és que hi ha un «alt grau d’incertesa sobre la distribució espacial d’aquest fenomen i la seva quantitat real final», asseguren des de la Confederació Hidrogràfica.

Amb les previsions generades pel Sistema d’Ajuda a la Decisió (SAD) del SAIHEbro (Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica) i Hidrologia i Cursos, la Confederació ha seguit els seus protocols de vigilància i seguiment de forma coordinada i ha realitzat els preceptius avisos a Protecció Civil, seguint el Pla de Gestió de Risc d’Inundació. 

El SAIH realitza un seguiment de la conca les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, fet que permet actualitzar les previsions de cabal amb noves dades i segons l’evolució de cada episodi. Aquestes dades es poden consultar en la pàgina web de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (www.chebro.es) o a la pàgina www.saihebro.com.

Comentarios
Multimedia Diari