La confraria degana del món del vi es vesteix de gala a la Terra Alta

Elies Gil, propietari de Les Vinyes del Convent, i Merche Dalmau, de Clos Galena, investits cavaller i dama del Serenísimo Capítulo del Vino 

19 octubre 2021 08:46 | Actualizado a 19 octubre 2021 08:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Serenísimo Capítulo del Vino, una de les confraries del vi més antigues de l’Estat, té des del passat cap de setmana un cavaller i una dama de les nostres comarques. Es tracta d’Elies Gil Bel, propietari del celler Les Vinyes del Convent, que és fill, net i besnet de viticultors arrelats a Horta de Sant Joan i les seves vinyes i de Merche Dalmau, propietària del celler Clos Galena, fundat el 1999 al municipi prioratí d’El Molar i que des de fa tres anys també produeix vins de la DO Terra Alta amb la marca Secrets de Mar. 

Tots dos van ser investits nous membres d’aquesta confraria fundada el 1966 a Catalunya per «retre culte a la important riquesa vinícola d’Espanya i fomentar el consum de la variada i selecte gamma de caldos que la integren» al celler Les Vinyes del Convent dissabte. I és que el Serenísimo Capítulo del Vino ha triat enguany la Terra Alta per celebrar enguany la seva 56ena investidura de nous cavallers i dames, un ceremònia solemne conduïda pel periodista de La Vanguardia i escriptor, Víctor Amela, que, també va ser investit com a nou membre de la confraria i que durant el seu pregó va definir el vi com «un invencible vicle de plaer, de coneixement i de compromís amb una història i un paisatge». 

Durant tres dies (de divendres  a diumenge) aquesta comarca ha acollit a bona part dels 250 membres de la confraria, que han visitat el casc antic i l’Ajuntament de Batea, el celler La Fou de la família Roqueta del Pla de Bages, el centre històric d’Horta de Sant Joan, el Centre Picasso o el convent franciscà de Sant Salvador. 

El Serenísimo Capítulo del Vino té entre els seus investits personatges il·lustres. El primer va ser el pintor Salvador Dalí, nomenat cavaller el 2 d’octubre de 1966, a la Biblioteca del Castell de Peralada, en una cerimònia encapçalada per Miquel Mateu, president de la Junta de la confraria, ambaixador i propietari del castell. Durant la mateixa, Dalí, sempre extravagant i  que també va fer de pregoner, va reconèixer que ell era abstemi: «Yo precisamente en la cuestión del vino soy un esnob perfecto (los esnobs son los que hablan y hacen propaganda de lo que no conocen) [...]». Com ell, en aquests prop de seixanta anys han estat investits membres els periodistes Joaquin Calvo Sotelo (germà del polític José Calvo Sotelo i oncle del segon president de la democràcia, Leopoldo Calvo-Sotelo), Luis del Olmo o Carles Sentís, l’escriptora Carmen Posadas, l’actor, presentador i exsacerdot Carles Flavià, els escriptors Luis Racionero i Luis Goytisolo o l’economista José María Gay de Liébana, mort el passat juliol.

La de dissabte, va ser la cinquena vegada en què les comarques tarragonines van acollir la solemne cerimònica d’investidura de nous membres de la Confraria a les comarques tarragonines. La primera va ser l’any 1969 a la cinquena cerimònia (ara van per la 56) a l’hotel Imperial Tarraco i el pregoner va ser Joan Perucho, el poeta, novel·lista i crític d’art català, que va alternar la feina d’escriptor amb la seva professió de jutge. La catorzena cerimònia va tenir lloc al castell de la Zuda de Tortosa i el pregoner va ser el periodista i exdirector adjunt de La Vanguardia, Manuel Ibáñez Escofet. Les altres dues es van celebrar a Parc Samà (el 1991 i amb Horacio Sáenz Guerrero) i al monestir de Poblet i a Montblanc (l’any 2000, amb Màrius Carol).E

Comentarios
Multimedia Diari