La crescuda amenaça d’entrar al nucli urbà de Miravet

L’aigua gairebé sobresurt al límit de la plaça de l’Arenal del poble riberenc. La CHE manté que no hi ha prevista cap variació més durant les pròximes jornades i que es controla la situació

19 abril 2018 08:50 | Actualizado a 20 abril 2018 10:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns de Miravet estan preocupats per l’alt cabal de riu Ebre i temen que l’aigua arribe a les portes de domicilis i establiments, després que haja crescut a la plaça de l’Arenal. L’alcalde, Toni Borrell, afirma que ahir al matí el riu estava estable i, que cap a les 13 hores, de cop va començar a crèixer fins 25 centímetres, de forma que ja s’està sobresortint del límit d’aquesta plaça amb la resta de nucli urbà.

«No ho entenem. Alguna cosa no lliga. Portem quatre dies seguits amb el cabal estable a 1.800 metres cúbics per segon i sense avisar-nos ens trobem de cop amb aquest canvi. Alguna cosa no quadra», exposa l’alcalde al Diari.

El municipi justament va fer obres en aquest espai el 2006, per fer-lo més elevat i més pla davant possibles riuades. «A la riuada del 2008 ens van dir que el cabal era de 2.200. I ara calculem que ens falta per arribar 1,10 metres», concreta l’alcalde. «No podem estar a 1.800. Hem vist fluctuacions que els altres dies no hem vist. No pot ser».

Per la seua banda, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre explica que l’increment del nivell es va produir dimarts a la tarda, passant de 1.750 a 1.800 m3/s, i mantenen que no hi ha prevista cap variació més durant les properes jornades. Tècnics de la CHE van dedicar ahir tota la jornada a revisar el cabal del riu a tota la conca per tenir la situació analitzada i controlada.

De moment, i amb les dades de cabals d’ahir, Protecció Civil considera estabilitzada la situació. Així, es mantenen els 1.850 m3/s a l’altura del pas de l’Ase, entre Garcia i Vinebre. Sorprenentment, però, l’estació d’aforament de Tortosa, situada aigües avall de l’assut de Xerta, on es desvia part de l’aigua del riu cap als canals de regadiu de l’Esquerra i la Dreta de l’Ebre, presenta de forma continuada un valor estranyament més alta que l’anterior: en aquest cas, 1.904 m3/s. 

Segons la CHE, l’embassament de Mequinensa continua rebent un cabal de 2.200 m3/s, només 200 per sota de la xifra màxima, registrada aquest dimarts, d’una avinguda que es desplaça lentament. Pel que fa a les afectacions, si dimarts la crescuda va inundar tres hectàrees d’arbres fruiters a Miravet, ahir aquesta xifra ja s’havia elevat a una quinzena.

Preocupació al Delta
Pel que fa a la zona més baixa del riu, al Delta de l’Ebre, l’Illa de Buda ha quedat afectada. L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, explica que el camí d’accés a la platja de Migjorn ha estat uns dies inundat parcialment i que l’illa està incomunicada. La carretera s’ha tallat per precaució. El més greu fou divendres passat, i per aquest motiu s’ha creat una comissió de seguiment amb l’Ajuntament i els propietaris de les finques afectades.

Sembla, però, que la situació està estable. «Només notem una mica d’oscil·lació entre la mar i el vent d’un parell de centímetres», explica l’alcalde Joan Castor Gonell. «Les previsions són que en principi el cabal ja no augmentarà si no passa res inesperat. A veure si en un parell de dies va baixant una mica i es normalitza la situació». L’alcalde expressa, malgrat tot, que els pagesos estan preocupats perquè si l’aigua de l’Ebre entra als arrossars pot portar amb ell més exemplars del caragol poma que afecta la riba del riu, al tram final.

Comentarios
Multimedia Diari