La crescuda de l’Ebre dificulta la navegació

Durant les últimes 24 hores s’ha registrat un augment de gairebé 400 metres cúbics per segon, arribant a Tortosa als 883, un cabal excessivament alt i mantingut per a aquestes dates de l’any. L’Idece desaconsella sortir a navegar

10 abril 2018 09:10 | Actualizado a 11 abril 2018 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir a les 17 hores de la tarda, el riu Ebre enregistrava al seu pas per Tortosa fins a 883 metres cúbics per segon. Gairebé 400 metres cúbics van augmentar sobtadament entre diumenge i dilluns, a causa de les darreres pluges i nevades als Pirineus i les crescudes considerables dels afluents de l’Ebre. En punts més alts com per exemple a Ascó, el cabal encara és superior.

El riu ofereix aquests dies un aspecte insòlit per a l’època de l’any que ens trobem, més freqüent en mesos de  gener o febrer i no pas durant la primavera. Ahir, per exemple, l’embarcador de Tortosa va quedar completament inundat, de forma que no es podia accedir al llagut Lo Sirgador. No és el primer cop que succeeix en els darrers mesos.

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) és l’ens que s’encarrega de mantenir operatiu i en bones condicions el canal navegable de l’Ebre entre Amposta i Ascó des del Dijous Sant fins al mes de novembre.

L’institut no és el responsable d’autoritzar o penalitzar la navegació, però, com explica el seu director Joan Martín Masdéu, ja fa anys que l’Idece va realitzar un reglament intern i un seguit de recomanacions i per damunt dels 800 metres cúbics per segon de cabal es desaconsella la navegació.

«Sempre hem tingut alguns pics puntuals d’alt cabal durant la primavera, però no era tan sostingut com ara. Jo feia anys que no veia el cabal tan alt des del passat mes de febrer fins ara», explica al Diari. «Els episodis de cabal alt no són habituals que duren tant.

A més, el que ha passat enguany és que a sobre la Setmana Santa ha vingut avançada. Ens preocupa perquè la campanya hauria ja d’estar funcionant i amb aquests cabals és impossible».

El director es mostra «una mica preocupat» perquè els afluents de l’Ebre estan actualment molt carregats. «Però confio que màxim a meitat maig ja estaran molt més baixos».

Cada any, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre s’encarrega de marcar la via navegable del riu mitjançant boies, tot evitant les zones que poden resultar perilloses per a la navegació. Ara, els treballs s’estan endarrerint. «Si no tenim el cabal entre 300 i 400 no ho podem fer», apunta el director.

L’institut també té un servei de manteniment i de control d’espècies invasores com el musclo zebra a les embarcacions, i des de l’any passat s’ha estès al caragol poma.

«Ens ha arribat sobrevingut, però donada la bona relació amb l’empresa adjudicatària també fem la inspecció a les embarcacions. Ara bé, no fem feina de descontaminació del caragol poma, però. Si ho detectem, donem l’avís als responsables», concreta Martín Masdéu.

A més de la instal·lació de boies i el manteniment d’embarcadors, una de les principals tasques de l’Idece durant la campanya de navegabilitat és la neteja de macròfits o plantes aquàtiques que s’acumulen pels efectes de la calor i el baix cabal durant els mesos d’estiu. Actualment es disposa d’una màquina especial que talla les algues i les recull, així com de diverses embarcacions d’ajuda.

Comentarios
Multimedia Diari