La crescuda del riu Ebre redueix les captures d'angula al Delta

La Confraria de Deltebre estudia demanar compensacions o una pròrroga de la temporada de pesca, que acaba aquest divendres, 20 de març

19 mayo 2017 23:17 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La crescuda de l’Ebre, amb cabals continuats per sobre dels 800 metres cúbics per segon durant dos mesos i amb màxims de fins a 1.800, té efectes positius però també negatius a la desembocadura del riu.

Els pescadors d’angula de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre han vist com l’elevat cabal impedia pràcticament aquesta activitat als punts que tenen disposats al tram final del riu des de finals de gener.

Segons detalla al Diari el secretari de la Confraria, Pascual Chacón, la gran quantitat d’aigua i l’alt nivell a què ha arribat ha fet que passés per damunt de les arts de pesca específiques de l’angula (bussons) i això ha reduït al mínim les captures en els punts establerts de captura de l’aleví de l’anguila a la vora del riu.

L’angula es pesca també en punts establerts de les llacunes, on no hi ha afectacions, i a les badies, per part de diverses confraries i associacions de pescadors de Deltebre, Sant Jaume i la Ràpita.

Al Fangar, on feinegen també els pescadors de Deltebre, les captures ja fa temps que escassegen. El motiu, segons el sector, és l’assecament avançat dels camps, en el marc de la lluita contra el caragol poma. Si no circula aigua pels desguassos que van a la badia del Fangar no hi ha angules, comenten.

Així, la campanya de pesca de l’angula, amb unes condicions i dates molt estrictes entre l’1 de novembre i el 20 de març, arriba aquesta setmana al seu final amb uns resultats molt negatius per a la Confraria de Deltebre. Si en un any «normal» poden passar per la seva llotja uns 500 quilos d’angula, enguany les captures s’han reduït en un 80 o 85 per cent, segons calcula Chacón.

En aquest context, tenint en compte totes les restriccions que té aquest sector, la Confraria ha demanat a l’Administració que tingui en compte els fets excepcionals que els han afectat aquest any. «Estudiem demanar ajuts o potser una pròrroga de pesca, per veure si milloren les captures», comenta Chacón.

L’escassetat d’angula l’ha revaloritzat i aquest preuat producte supera actualment els 300 euros el quilo, quan al principi de la campanya al mes de novembre estava en la meitat, uns 150 euros, per la gran quantitat de captures en altres zones, com ara a França.

Comentarios
Multimedia Diari