La defensora del poble europeu porta la indemnització del Castor a la UE

El Síndic de Greuges va demanar a la seva homòloga comunitària que investigués el decret de l'Estat

19 mayo 2017 23:58 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El polèmic magatzem de gas Castor ja és una qüestió sobre la taula de la Comissió Europea. La Defensora del Poble europeu, Emilly O’Reilly, ha comunicat al Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, que ha fet arribar al secretari general de la Comissió el seu informe en el que denuncia la indemnització atorgada pel magatzem de gas.

Que la Comissió Europea prengués cartes en l’afer era una de les recomanacions incloses a l’informe que va elaborar Ribó per utilitzar totes les eines legals i aconseguir suspendre el Reial Decret Llei que concedeix una indemnització de 1.350 milions d’euros a l’empresa que va impulsar i construir el projecte de magatzem de gas, Escal UGS, controlada pel grup ACS de Florentino Pérez.

El Síndic va suggerir a la defensora europea que sol·licités a la Comissió que, en el marc de les seves competències, investigués d’ofici si l’actuació d’Espanya, concretada en el Reial Decret Llei 13/2014, «constitueix una ajuda d’estat prohibida pel Tractat fundacional de la Unió Europea».

El recurs a la Comissió Europea, apunta Ribó, que deixa la possibilitat d’acudir al Tribunal de Justícia comunitari com a últim recurs, corre de forma paral·lela al recurs davant el Tribunal Constitucional que ha anunciat la Generalitat i que promouen el mateix Síndic i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, opositora al projecte des dels seus inicis.

Com ja va explicar el Diari, una representació de la Plataforma va viatjar la setmana passada a Brussel·les per entrevistar-se amb eurodiputats, representants del Banc Europeu d’Inversions que va finançar el projecte i la mateixa O’Reilly.

Finalment, aquestes dues últimes trobades no es van poder concretar. Tot i això, la Plataforma ja ha fet arribar a la defensora del poble europeu la seva queixa contra el projecte i les seves conseqüències ambientals, socials i econòmiques amb l’objectiu que la Unió Europea investigui l’actuació de l’Estat espanyol i del BEI en l’afer.

Crítiques dels empresaris

La multimilionària indemnització a Escal i ACS pel fallit projecte, que va provocar un miler de terratrèmols fa poc més d’un any, continua generant rebuig entre l’empresariat català. Si la setmana era el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, qui s’hi referia, ahir va ser la patronal de les petites i mitjanes empreses, PIMEC, la que va criticar la «ràpida actuació» del govern central per indemnitzar l’empresa Escal UGS.

«Aquesta operació és una mostra més del tracte que reben algunes grans empreses, en detriment de les pimes: no pot ser que hi hagi tanta pressa per indemnitzar els promotors de Castor i que no s’hagi tingut en consideració ni els ciutadans ni les empreses locals que han patit les conseqüències d’aquest projecte», , afirmà Josep Joaquim Sendra, president de PIMEC Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari