La despesa social del pressupost 2017 enfronta govern i oposició a Tortosa

L'equip de govern considera suficient l'esforç realitzat en la conjuntura actual i l'oposició reclama més diners en aquesta àrea

19 mayo 2017 17:20 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El ple de Tortosa va aprovar ahir els pressupostos per a l’any vinent amb els vots favorables de l’equip de govern format per CiU i ERC i pel regidor del PP i el rebuig de la resta de l’oposició, Movem Tortosa, PSC i la CUP.

En una llarga sessió d’unes quatre hores de durada, va centrar la discussió dels grups municipals el nivell de despesa social incorporat al document, suficient per a uns atenent a les circumstàncies i clarament insuficient per a uns altres. El regidor d’Hisenda, Marià Martínez (ERC), va iniciar el debat amb una explicació detallada del pressupost, de 35,1 milions d’euros, un 8,77 per cent superior al de l’any anterior. El capítol d’inversions s’eleva a 4 milions d’euros, la immensa part dedicada a la construcció de les piscines (3,28 M€) i en segon terme a les obres de reforma del pont de l’Estat (340.000 €).

El republicà incidí en l’esforç dut a terme per reduir el deute, en dos milions d’euros en el proper exercici, i en l’augment de les inversions i partides socials. Més diners per al programa del tiquet fresc per a les famílies necessitades, per al menjador social, la casa d’acollida per a transeünts, Càritas ...però el portaveu del principal grup de l’oposició, Jordi Jordan (Movem Tortosa) replicà que l’esforç «és clarament insuficient», una opinió compartida pel PSC, la CUP i, fins i tot, pel regidor popular Xavier Dalmau, que sí que va aprovar els comptes municipals.

Jordan reclamà un «veritable» pla de rescat social per fer front a la situació «d’emergència social» que viu la ciutat. I de manera detallada el portaveu proposà una tarificació social del cost de les matrícules de diversos serveis municipals -per exemple, el de l’escola de música-, noves bonificacions en els impostos, la implementació d’un pla local d’habitatge i l’increment dels ajuts per a l’adquisició dels llibres de text, entre altres.

L’ecosocialista afegí que el pressupost «gairebé no fa res» per lluitar contra l’atur i criticà a ERC per no accentuar el seu perfil d’esquerres en el govern.

L’alcalde, el convergent Ferran Bel, replicà que Jordan no havia quantificat «ni una» de les mesures que havia posat sobre la taula i que dir que gastaria més en totes les partides «és molt fàcil». «Digui’m vostè quins impostos pujaria vostè per fer front a aquest augment de la despesa o què deixaria de posar al pressupost». Bel aplicà similar argument a les peticions similars de PSC i la CUP.

En l’última rèplica, Jordan contestà que el grau de reforma del pont de l’Estat -amb un cost superior als 1,2 M€- li semblava excessiu i es podria rebaixar, i que també ho podrien fer quatre partides més (jardineria, publicitat i propaganda, festes i revistes) «que han crescut en 187.000 euros tot i que ERC havia argumentat el 2015 que calia congelar-les».

El regidor de la CUP, Xavier Rodríguez, proposà, al seu torn, alliberar diners per a despesa socials reduint les partides de publicitat i propaganda, la contractació d’estudis i empreses externes, el sou a dedicació exclusiva del regidor Domingo Tomàs o el cost de les obres de reforma del pont de l’Estat, entre altres.

Finalment, el portaveu socialista, Enric Roig, desqualificà els comptes del govern de «Junts x No» titllant-los de «no creïbles» i de no incorporar mesures efectives per lluitar contra l’atur . Unes paraules que van provocar el malestar i rebuig dels dos socis de govern.

Comentarios
Multimedia Diari