«La discapacitat no ha de ser un tema tabú. Tinc dret a lligar, no?»

Maika Mencia treballa al Centre Ocupacional d’Alcanar de del 2007 i pensa que avui encara existeixen prejudicis

25 agosto 2019 17:14 | Actualizado a 31 agosto 2019 14:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Maika té 39 anys, és d’Amposta i treballa al Centre Ocupacional i Servei d’Acolliment Residencial d’Alcanar dirigit a persones amb discapacitat. Actualment té parella, i assegura que trobar-ne no és un inconvenient.

Ho ha tingut sempre clar. «Parlar de discapacitat no hauria de ser un tema tabú. La meva parella té discapacitat», assegura. Es diu Francesc i té 42 anys. Es coneixen des de fa anys, però van decidir començar la relació ara fa uns mesos. «Com que veia que volia dir-me alguna cosa i no sabia com fer-ho vaig decidir ser jo la que fes un pas endavant», explica.

El seu pare pensa que és hora que tingui un fill, però la Maika es conforma amb els cinc gossos que cada dia ha de treure a passejar. «Tu saps la feinada que tinc», diu rient.

Ara, el Francesc s’està traient el carnet de conduir. Fa 26 anys que treballa en una bugaderia a Campredó. Els dos es complementen. «Tots tenim dret a lligar no? Jo en la mare sempre he mantingut converses sobre sexe», explica Maika.

El dia a dia
Des de fa dotze anys, Maika participa en tasques d’integració social. Cada dia agafa el bus de les 7.30h des d’Amposta per a dirigir-se al Centre, ubicat al carrer Montsià núm. 1. Allí se n’encarrega de les tasques de neteja. «Porto netejant al centre d’Alcanar des que es va posar en marxa el 2007». Es veu una persona optimista, oberta i amb les que pots mantenir una conversa durant hores. És tot cor.

La Maika pensa que molta gent cau en l’error de pensar, que la gent amb discapacitat és diferent, llavors passen pel costat i diuen «mira’l pobret». I és cert, encara existeixen els prejudicis.«Tinc amics homosexuals i em pregunto: són diferents que els heterosexuals? Doncs, no!, tots som iguals», afirma.

El fet d’integrar-se, també significa relacionar-se i tenir parella. El fet de tenir una discapacitat no és cap inconvenient per trobar algú que t’estimi i al que tu estimis. I és que per estimar no existeixen fronteres, no hi ha límits.

«És cert que a moltes persones els costa trobar parella, perquè la gent se’n riu i has d’anar molt amb compte», explica amb convenciment. Però la Maika es pot sentir orgullosa. Té tot el que necessita i la seva agenda està a revessar, queda amb els amics, queda amb la parella, va al cinema, treu a passejar als gossos i surt de festa, i cada any viu les festes d’Amposta amb intensitat. «Abans, quan sorties de festa, era tot molt diferent. Ara les coses han canviat molt, ja no queden llocs per anar de festa amb els amics. Amb el que xalàvem!», explica.

El Centre
El Centre Ocupacional i Servei d’Acolliment Residencial d’Alcanar funciona des de l’any 2007. Actualment compta amb 24 persones, de les quals dotze viuen i dormen allí. Està inscrita dintre els centres que pertanyen a la Fundació Mercè Pla.

Durant els seus inicis, el Centre Ocupacional d’Alcanar, una de les seves integrants, Tere ReverterSancho, era nominada a la millor interpretació al VI Certamen Nacional i Especial de Curts que es va celebrar a Alacant, el 2011. Va ser escollida entre 900 representants.

La Fundació Mercè Pla
La Fundació Mercè Pla té centres a sis municipis repartits entre el Montsià i el Baix Ebre (Alcanar, Tortosa, Jesús, Roquetes, Deltebre i l’Ametlla de Mar.) En total hi treballen més de 100 professionals i es fundà l’any 1999. Tot i que els seus inicis és remunten a finals del 70 quan un grup de famílies amb persones amb discapacitat va veure la necessitat de construir ponts d’entesa per a combatre les desigualtats personals. Actualment els sis centres compten amb 150 persones al Centre Ocupacional i 60 al Servei d’Acolliment Residencial. Durant l’any s’organitzen diverses activitats per tal que les persones s’integrin i participin de treballs.

Prova pilot amb 160 persones
L’Associació Catalana D’Integració i Desenvolupament Humà (acidH) ha impulsat un projecte per tal que persones amb intel·ligència límit (IL) puguin trobar parella. Es tracta d’una pàgina web per facilitar que dones i homes inicien relacions afectives. Un total de 160 persones participaran d’aquesta prova pilot que prevista per aquest any. Tots els casos estaran supervisats per psicòlegs per tal que no siguen víctimes d’abusos. Aquesta iniciativa es preveu aplicar a la resta de províncies de Catalunya i més endavant a la resta d’Espanya.

Comentarios
Multimedia Diari