La falta d'espai agreuja el col·lapse d'urgències al Verge de la Cinta

Hi ha deu boxs operatius i alguns pacients han de romandre als passadissos amb la llitera de l'ambulància

19 mayo 2017 16:42 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’arribada de l’epidèmia de la grip i la baixada de les temperatures ha comportat un augment molt significatiu de les urgències a l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta, com a la resta de centres sanitaris catalans. Així, a l’hospital de referència de les Terres de l‘Ebre s’ha passat d’unes 110 urgències diàries a pics màxims de fins a 180 o 190, segons dades facilitades pel mateix centre.

«La majoria són pacients d’avançada edat i pluripatologies, que arriben molt descompensats i han d’estar diverses hores a urgències per poder ser estabilitzats», explica al Diari Maria José Rallo, cap del servei d’Urgències del centre. Es tracta d’un mínim de quatre hores en la majoria dels casos.

El servei ha reforçat la seva plantilla per atendre aquest increment de l’activitat, pel que fa a professionals d’infermeria i auxiliars. Però l’espai d’urgències està format per deu boxs, que en els moments de màxima afluència de pacients es mostren insuficients. Així, de forma extraordinària s’habiliten diferents espais, entre ells els mateixos passadissos.

Segons denuncia la Plataforma Salvem les Ambulàncies de les Terres de l’Ebre, es dóna la circumstància que els pacients han de romandre durant hores en les lliteres de les ambulàncies als passadissos. «I això suposa al seu torn que les ambulàncies han de quedar-se a les portes de l’hospital, deixant desateses les respectives poblacions on tenen la base durant hores». L’últim cop que es va donar aquesta situació va ser aquest dilluns passat, segons denuncien des de la plataforma.

El director dels serveis territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Ismael Piñas, confirma les «tensions» que l’epidèmia de grip està creant a les urgències dels hospitals , «en la línia d’altres hiverns». Explica que des de Salut es fa un seguiment diari de la situació. «No hi ha hagut problemes pel que fa a llits d’hospitalització, però si que en moments puntuals hi ha hagut un coll d’ampolla a les urgències», explica.


El màxim no ha arribat
De moment, els pics més importants de col·lapse de les urgències al Verge de la Cinta es van donar per les festes de Nadal. Amb tot, segons detalla Rallo, la principal afectació de la grip encara està per arribar al territori. «Aquí a les Terres de l’Ebre sempre arriba amb unes setmanes de retard respecte a la resta de Catalunya, perquè hi fa menys fred», explica.

Comentarios
Multimedia Diari