La ‘família’ humana dels gats del carrer

Reportatge. L’associació sense ànim de lucre Progat Tortosa fa 15 anys que té cura dels gats del carrer i de les colònies de felins instal·lades en algunes zones del municipi

23 agosto 2018 08:38 | Actualizado a 23 agosto 2018 08:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sovint quan veiem un gat de carrer pensem que pot viure en una casa abandonada o en una zona d’arbustos. No ens és estrany veure gats de carrer. Però, per altra banda, no pensem el mateix quan això passa amb algun altre tipus d’animal, com un gos. 

Per això, sota l’estereotip que els gossos són domèstics i que els gats són més lliures, optem per trucar a una protectora. 

Però els felins també necessiten cures i aliments, dels quals se sol encarregar una figura a l’ombra que tenim molt estereotipada: la persona que alimenta els gats. 

Això no és realment així, hi ha persones que donen menjar als animals salvatges, però per altra banda també hi ha entitats que es dediquen a vetllar pel benestar dels felins del carrer.

Tot i que actualment ja hi ha diverses entitats que s’encarreguen de controlar les colònies de gats que viuen en algunes zones de la ciutat, l’any 2004, quan va néixer Progat Tortosa no n’hi havia cap que s’encarregués dels felins del municipi.

Sense tenir refugi, alguns cops han acollit gats dòcils o abandonats que no s’adaptaven bé a les colònies, però la seva tasca no és la d’una protectora, sinó la de dignificar la vida dels felins del carrer.

A Tortosa hi ha aproximadament 40 colònies de gats. Una colònia està formada per un grup de gats lliures o salvatges que no tenen amo.

Els voluntaris de Progat s’encarreguen d’atrapar cada un dels animals, per portar-lo al veterinari, on passarà tot un control sanitari, serà vacunat, desparasitat i esterilitzat, abans de tornar-lo a la seva colònia. Cada gat es marca amb una «V» a l’orella, el símbol internacional de l’organització per a reconèixer als gats que han passat pel que es coneix com a CER, el programa de captura, esterilització i retorn.

Des de l’associació apunten que l’esterilització és un procés molt important, tant per als gats salvatges com la dels domèstics, ja que és l’única manera que els animals estiguin controlats i se’n pugui tenir cura.

Progat Tortosa compta amb un cens, i un seguit de fitxes d’adopció, de més de 700 gats salvats del carrer i adoptats.

Cada gat que passa pel programa d’esterilització costa uns 110 euros. «El problema de Progat és que no tenim finançament, i és per això que no podem abastar tot el que voldríem», va apuntar Dora Casadó de Progat Tortosa. Els pagaments es liquiden a través de la quota dels 32 socis que actualment té l’associació, a més d’algunes donacions puntuals i dels fons que recapten realitzant mercats i altres activitats solidàries.

La figura de l’alimentadora
A més de la tasca de control, Progat també imparteix programes de formació, tant per a les escoles i els instituts del territori, com per a les persones que alimenten als gats del carrer. 

Casadó va explicar que «les alimentadores són la base de tot. Per això ens encarreguem de formar-les i fer-los saber que les sobres no són la millor alimentació per a la nutrició dels gats». Progat Tortosa explica a les persones que donen menjar als felins el que és millor per a ells, ja que molts cops el menjar que s’ofereix als animals són sobres de menjar humà que no aporta cap benefici per a la salut dels animals. 

Punts d’alimentació fixos
Des de l’any passat, a Tortosa hi ha instal·lats 11 punts d’alimentació fixos. Una proposta que es va aprovar als pressupostos participatius de la ciutat i que permet a les alimentadores deixar el menjar en una zona tancada amb cadenat. 

És en aquests espais on estan les colònies «controlades». «Els punts d’alimentació fixos eviten molts conflictes amb els veïns, ja que podem deixar el pinso i l’aigua resguardats en una caixa metàl·lica on només poden accedir els gats, i així mantenir l’espai net», va citar Casadó.
La tasca dels felins

«Els felins fan un paper molt important a la ciutat de Tortosa: controlen la població de rates i ratolins de la ciutat», va apuntar Dora Casadó.
 Els gats que viuen al carrer desperten molts tipus de reaccions, tant positives com negatives. Sempre hi ha hagut gats als carrers, i conseqüentment persones que els han alimentat. Per això són molts els països i ciutats, com a Roma o a Venècia, que s’encarreguen del fet que els gats salvatges visquin amb bones condicions, per així, evitar les plagues d’altres tipus d’animals. 

Això sí, mantenint-los sempre en un entorn net i amb bones condicions, procurant-los una vida digna, que és la tasca per la que vetlla l’associació Progat Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari