La festa dels asconencs

Segona jornada de la festa major d'hivern al municipi riberenc amb les primeres curses de cavalls i rucs, l'encesa de la foguera i l'emoció dels majorals

19 mayo 2017 23:43 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Malgrat l’amenaça de pluja, els veïns d’Ascó van sortir ahir al carrer un any més per aquestes dates per celebrar l’inici dels actes principals de la seva festa major d’hivern en honor a Sant Antoni, declarada l’any 2010 d’Interès Nacional.

L’aigua va obligar a suspendre el primer dels actes previstos, els Tres Tombs, pel risc de relliscades dels animals. La programació, tanmateix, va continuar a l’interior de l’església, amb la missa de Sant Antoni. En finalitzar, tres o quatre veïns van enfilar la porta per comprovar que no plovia i que, per tant, podia celebrar-se la tradicional processó, encapçalada per la imatge del sant.

Vestits de diumenge, els majorals de la festa presidien la processó: Amadeu Pros, el clavari d’enguany, acompanyat de Blai Serra, el clavari de l’any passat, i Antoni Martínez, que ho serà l’any vinent. Tots tres es van apuntar fa quinze anys a la llista per esdevenir majorals de la festa algun dia.

Al ritme de la música de pasdoble de l’Agrupació Musical, va començar el recorregut pels carrers del nucli antic fins a la casa del clavari. En aquest ambient festiu no hi van faltar les anècdotes, quan per exemple en un canvi dels portants de la imatge se n’incorporà un de força alt i va desequilibrar el pas de la imatge. «Aquest Sant Antoni va tort!», deien alguns veïns.

Els majorals, pocs després, i escenificant tot un símbol dels nous temps es van fer un selfie amb un smartphone, segurament el primer protagonitzat pels majorals de Sant Antoni en la processó.

La comitiva va arribar a la casa de Pros, on esperava emocionada la família. La tradició diu que la imatge s’ha de desprendre de la peanya i el mateix clavari l’ha de col·locar a l’interior del seu habitatge, on romandrà durant tot un any.

La suspensió ahir dels Tres Tombs feu, però, que la imatge hagi de sortir en processó avui i per tant no entrarà a casa dels Pros fins aquest dissabte.

En tot cas, l’emoció de la família va arribar fins a les llàgrimes. «És molt emotiu, veïns i familiars estan orgullosos de tenir el sant a prop. M’he posat a plorar? Bé, a la mare li falta molta il·lusió, no tinc paraules...», assenyalà Pros al Diari.

La imatge descansarà en un espai habilitat a l’accés de l’escala de l’habitatge. «Antigament hi havia força gent que visitava la casa on hi havia la imatge, ara et demanen que hi posis una espelma o fan alguna visita de tant en tant», afegí.

Enmig de les felicitacions de veïns i familiars, Pros va convidar a la comitiva, un centenar llarg de persones a un esmorzar al carrer amb pastes, refrescs i vi dolç.

A aquella hora, el circuit de curses -corrides a Ascó- es començava a omplir de públic i genets. En la categoria principal, la de cavalls, hi van participar vuit genets. Marc Martínez fou el guanyador, seguit del seu germà Josep Martínez i de Gerard Fondevila. En la categoria de matxos, el vencedor fou Joan Serra, seguit de Ricard Ribes mentre que en la de rucs, el triomf fou per a Robert Viña. La gran majoria de participants, a diferència d’anys anteriors, eren d’Ascó i municipis limítrofs com Vinebre.

A la tarda, va ser el torn d’una de les novetats de l’edició d’enguany de la festa, la projecció d’un mapatge sobre la façana de l’església amb imatges relacionades amb la festa. Tot seguit, el ‘foraster’ Quim Masferrer fou l’encarregat de pregonar la festa.

 

Tres Tombs, curses i foguera

Avui, dissabte, segona jornada gran de la festa major amb la novetat dels Tres Tombs, a les 9.00 hores, el segon dia de curses al cuit de Sant Antoni i jocs tradicionals a la plaça de l’Església organitzats per l’Associació Cultural Lo Llaüt. A les 18.30 hores, ballada de jotes, sopar i actuació de l’humorista Àlex O’Doherty i a les 00.30 hores, ball amb l’orquestra Metropol.

El punt culminat dels actes tindrà lloc demà, diumenge, al migdia amb les tradicionals curses de cavalls, matxos i rucs al costerut carrer dels Clots, que es cobreix de terra aquest dia per poder oferir el millor ferm per a la prova.

Comentarios
Multimedia Diari