La floració òptima dels cirerers anuncia una bona collita a la Ribera d'Ebre

Un llarg hivern sense gelades destacades en les últimes setmanes ha permès una floració correcta que fa preveure al sector una bona producció, sempre que ara la climatologia no sigui adversa

19 mayo 2017 23:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La floració òptima dels camps de cirerers a la Ribera d’Ebre, principal zona productora de la demarcació, anuncia una bona collita d’aquest preuat fruit.

El llarg hivern ha permès als arbres acumular les hores de fred necessàries per poder descansar i rebrotar en el període correcte i no abans, quan el perill de gelades és molt més elevat. D’altra banda, i a partir del mes de març, les temperatures a la nit no han provocat gelades remarcables, a excepció de la tercera setmana de març a l’àrea de Flix quan es va assolir una mínima de tres graus sota zero, que ha danyat lleugerament la producció.

Finalment, els últims aiguats que van provocar nombrosos danys a la comarca veïna de la Terra Alta no han alterat, a priori, el desenvolupament òptim de la flor del cirerer.

David Manero, un dels socis de la principal empresa del sector a la Ribera d’Ebre i a Catalunya, Cerima Cherries, es mostra optimista. «No hi ha afectacions destacades, som optimistes. Hem estat pendents de la possible afectació de les puges sobre la flor de les varietats primerenques, però no ha estat així». El fructicultor, amb tot, es mostra caut. Els pròxims dies són claus en el procés de formació definitiu de la cirera, «si es manté una bona temperatura, com ara, afavorirà un bon quallat del fruit. Hem d’esperar».

La previsió de l’any passat de l’empresa era assolir els 1,5 milions de quilos de cirera. «Enguany, la previsió és similar, entre 1,5 i 1,6 milions». Fins i tot, podria assolir els 1,8 milions de quilos donat que entren en producció noves hectàrees de cirerers plantades a la comarca.

Cal recordar que ens els dos últims anys, episodis de pluges en aquesta època de l’any han malmès part de la producció de les varietats primerenques de cirera. La pell de la cirera es clivella i deixa de ser apta per a la comercialització.

El gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol, corrobora que la floració de la cirera i de la resta de fruita dolça a la comarca, presseguers i nectariners, és l’adequada, lleugerament endarrerida entre vuit i deu dies respecte a un any normal. Com en el cas de Manero, el gerent es mostra caut a l’espera de la climatologia en els propers dies i setmanes, claus per tal que el quallat del fruit sigui l’esperat.

Comentarios
Multimedia Diari