La forta calor avança la verema a la Terra Alta, més curta i d’alta qualitat

Alguns cellers començaran la collita a finals d’aquesta setmana i el Celler de Batea ho farà el 17 d’agost, entre deu i quinze dies abans que l’any passat, a causa de les elevades temperatures

08 agosto 2017 09:09 | Actualizado a 10 noviembre 2017 09:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els viticultors de la DO Terra Alta comencen a esmolar les tisores. Els episodis de forta calor del mes de juny i juliol han accelerat la maduració del raïm i en algunes finques ha assolit l’estat de maduració òptim per a la seva recol·lecció.

Alguns cellers començaran la verema a finals d’aquesta mateixa setmana, altres ho faran la propera setmana i alguns durant l’última setmana d’agost. Tots els consultats constaten que la verema s’avança a les seves finques entre 10 i 15 dies amb relació a la mitjana dels últims anys i la raó sempre és la mateixa: la calor ha accelerat la maduració del fruit.

Lluís Marín, gerent del Celler Batea, explica que mai a la cooperativa havien començat la verema un 17 d’agost, com ho faran enguany. «El canvi climàtic és innegable», apunta. En els últims anys han començat a veremar entre el 25 i el 31 d’agost i «l’any 1985, que ja estava a Batea, ho vam fer entre els dies 24 i 25 de setembre. Enguany, en canvi, en aquestes dates quasi haurem acabat».

«Serà una verema de collita ràpida, de gran qualitat i una mica curta respecte a la mitjana», explica Francesc Ferré, del Celler Frisach de Corbera d’Ebre, que començarà a veremar a finals d’aquesta setmana. «Tenim  finques de varietats més primerenques amb raïms de 11,5, 12, 12,5 graus. A punt per collir. L’any passat van començar a finals d’agost, però enguany tot s’ha avançat», assenyala. 

L’estat fitosanitari del raïm és excel·lent i el cep, gràcies a diversos episodis de pluja, s’ha desenvolupat de manera òptima. La única incidència remarcable, apunten els consultats, serà la menor producció de la varietats de garnatxa –blanca i negra– per problemes en el període de quallat del fruit.

Així les coses, Marín calcula que el Celler Batea podria obtenir una producció d’uns 7,5 milions de quilos de raïm, entre un 3 i un 4 per cent per sota de la campanya 2016, que ja va ser un 25 per cent menor que una campanya mitjana, que oscil·la entre els 10 i els 10,5 milions de quilos.
Les primeres varietats a collir seran les blanques: chardonnay, sobretot garnatxa blanca, i macabeu. A continuació serà el torn de la varietats negres.

A la Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre deixaran passar les festes majors del municipi i iniciaran la campanya, probablement, la tercera setmana d’agost. El seu president, Josep Pere Colat, espera una campanya de qualitat «excepcional» i una producció menor pel problema de les garnatxes. 

A Vilalba dels Arcs, Joan Bada, enòleg del Celler Vins del Tros, preveu iniciar la verema el dia 25 d’agost, quan la garnatxa blanca assoleixi entre els 13 i 13,5 graus. Bada corrobora que les elevades temperatures han accelerat la maduració del fruit però matisa que el fort contrast tèrmic que hi ha a les nits atenua aquest procés.

Comentarios
Multimedia Diari