La futura planta de Florette, un revulsiu per a l’horta del Delta

Els pagesos demanen acordar un calendari de sembra i recol·lecció per poder abastir l’empresa amb garanties

14 abril 2020 10:30 | Actualizado a 16 abril 2020 10:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’anunci del desembarcament de l’empresa Florette a les Terres de l’Ebre, amb la construcció d’una planta d’envasament d’amanides al polígon Catalunya Sud de Tortosa i l’Aldea, genera molt bones expectatives entre el sector agrari del territori. Precisament l’àrea de l’Aldea i Amposta, i en general el Delta de l’Ebre, és el principal pol de producció d’hortalisses i verdures a Catalunya, segons un recent estudi i mapa d’hectàrees realitzat pel Departament d’Agricultura. Ara, la propera implantació d’aquesta empresa referent s’espera que ajudi a consolidar encara més el sector.

«Per al territori, a priori, és molt positiu en dos vessants, per una banda per la pròpia implantació d’una agroindústria, amb la creació de llocs de treball directes, i per l’altra, perquè s’espera que pugue comptar amb producte local a través d’acords amb els pagesos d’aquí», comenta al Diari Miquel Piñol, coordinador del sindicat Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre.

En aquest sentit, els agricultors demanen una interlocució amb l’empresa per poder establir un calendari de sembra i recol·lecció amb els productes que necessiten, per tal de poder garantir un flux estable de la producció des del camp fins a la planta d’envasament.

Des del sector consideren que la implantació de Florette pot ajudar també, de forma col·lateral, d’altres empreses del sector primari. És el cas de la Cooperativa de l’Aldea, que des de fa una dècada lluita per tirar endavant després de la fallida de la secció de crèdit que va patir l’any 2011. Segons explica al Diari el president de la junta de la cooperativa, Miguel Carles, «el fet que els pagesos de d’horta tinguin una producció més estable i i continuada en el temps, serà favorable per al conjunt del sector».

El director dels serveis territorials del Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, detalla que el seu departament encara no ha fet una valoració de l’impacte econòmic que l’arribada de l’empresa pot tenir per al territori, «però tota iniciativa és benvinguda».

L’Ajuntament de Tortosa va xifrar en 200 els llocs de treball directes i en un centenar més d’indirectes els que preveu crear l’empresa, que en d’altres plantes a Espanya compta amb una part de producció pròpia i una altra procedent de la pagesia de l’entorn.

L’inici de les obres, condicionat per l’estat d’alarma

L’empresa va demanar el permís d’obres a mitjans del passat mes de març, tot i que ja ens trobàvem en període de confinament per la crisi sanitària del coronavirus, amb l’objectiu d’iniciar les obres de construcció de la planta d’envasat durant el present mes d’abril. L’aturada total de l’activitat econòmica va frenar els plans inicials, que ara es podrien reprendre un cop es vagin recuperant poc a poc les feines no essencials. Amb tot, de moment no hi ha una nova data fixada per a l’inici dels treballs als terrenys adquirits per Florette al polígon Catalunya Sud. L’empresa preveu construir una nau d’envasat i una zona d’oficines de 7.600 metres quadrats, en uns terrenys de 64.000 metres quadrats, amb una inversió prevista en una primera fase de 13 milions d’euros. L’objectiu seria que la planta estigués operativa la primavera o l’estiu de l’any que ve. 

Comentarios
Multimedia Diari