La gastronomia ebrenca pren volada amb quatre estrelles Michelin

L'Antic Molí s'afegeix a les Moles i Villa Retiro. El restaurant Xerta de Barcelona, dedicat a la cuina del Delta, també es fa amb la distinció

19 mayo 2017 17:16 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La cuina de les Terres de l’Ebre està cada cop més valorada i mostra d’això són les dues noves estrelles Michelin que s’han endut dues propostes del territori: L’Antic Molí d’Ulldecona i el Restaurant Xerta de Barcelona, especialitzat en cuina del Delta de l’Ebre i amb el segell del xef Fran López, que afegeix una nova estrella a la que ja té des de 2010 amb el Villa Retiro de Xerta. Aquests se sumen al Restaurant les Moles, també d’Ulldecona, que l’any vinent viurà el quart any consecutiu amb aquesta reputada distinció.

Els germans Fran i Joaquim López, aquest últim encarregat de la gerència i administració, van arrencar l’aventura barcelonina del Restaurant Xerta (ubicat a l’hotel Ohla del carrer Còrcega) el passat maig, fa només sis mesos. I en aquest breu període de temps han convençut clients i experts, amb una oferta novedosa a la capital catalana.

«A Barcelona hi ha una gran oferta de cuina internacional i moderna, però potser faltava una proposta diferent, com la nostra, que aposta per un territori i uns productes únics i de gran qualitat», explica Fran López. En aquest sentit, explica que els productes estrella del Xerta són l’angula, l’anguila i els arrossos procedents del Delta de l’Ebre, que en bona mesura suposen una novetat en el panorama culinari de la ciutat. «Hem triat el nom de Xerta per al nou restaurant per fer un reconeixement al poble on hem començat el nostre recorregut amb Villa Retiro, però també vol ser un reconeixement a tot el territori», explicava ahir el xef, exultant.

A Villa Retiro va aconseguir la seva primera estrella Michelin amb només 25 anys (quan feia tres anys que havia obert les portes l’hotel i restaurant), però ara ha estat encara més precoç a aconseguir aquesta nova estrella.

Fran López reparteix la setmana entre els fogons de Villa Retiro i els del Xerta. «El secret és comptar amb dos gran equips», comentava ahir des de les cuines del restaurant barceloní, des d’on va rebre un grapat de felicitacions.

També va rebre un allau de felicitacions el xef Vicent Guimerà, de l’Antic Molí d’Ulldecona. El municipi, amb menys de set mil habitants, suma la segona estrella Michelin, amb la de les Moles, del xef Jeroni Castell.

Guimerà va ser recentment reconegut com a Cuiner de l’Any en el Fòrum Gastronòmic de Barcelona i des de llavors tothom li preguntava per l’estrella Michelin. «I ara ha arribat, per sorpresa. Està sent un any increïble», comenta al Diari. «Sempre hem dit que treballàvem per anar millorant, fent camí, i si en aquest camí arribava l’estrella, doncs millor... i així ha estat», afegeix.

Aquests dies el restaurant està tancat per vacances però a la tornada ja tenen l’agenda plena d’iniciatives.

Una de les apostes de l’Antic Molí són les Jornades de la Galera, que du a terme al restaurant durant el mes de febrer i que inclou també un tour per diverses escoles d’hostaleria per donar a conèixer la cuina d’aquest producte del territori, «de gran qualitat però que històricament no havia tingut el protagonisme que mereixia», comenta el cuiner ulldeconenc. «I continuarem treballant, perquè ara el que cal és mantenir el reconeixement que ens han atorgat», afegeix.


Productes de la terra
Aquestes tres estrelles Michelin que hi haurà l’any que ve al territori (més la del Xerta de Barcelona) suposen, seogns Fran López, un cop sobre la taula de la gastronomia de les Terres de l’Ebre. «Som un territori petit i encara per descobrir per a molta gent. Però s’està fent una aposta important per un turisme i una gastronomia de qualitat que està començant a donar els seus fruits», considera.

Per a Vicent Guimerà, «hi pot haver una cuina de qualitat perquè a l’Ebre disposem de productes de primer ordre, que hem de continuar potenciant».

n n n

Comentarios
Multimedia Diari