La gent gran s’empodera pujant a l’escenari

Inclusió social a Tortosa. El teatre fomenta la participació de col·lectius vulnerables situant-los com a protagonistes de l’obra

28 octubre 2019 11:50 | Actualizado a 28 octubre 2019 11:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Nou persones grans de Tortosa van pujar ahir a l’escenari amb el projecte teatral ‘Entre versos y Marsillach’. Es tracta d’una adaptació de l’obra Una noche con los Clásicos, d’Adolfo Marsillach, creada per retre homenatge al Segle d’Or espanyol.

Hi van participar sis persones grans procedents de l’EspaiCaixa Tortosa i tres més que participen en el projecte contra la soledat de la gent gran ‘Sempre acompanyats’, impulsat per ‘la Caixa’, l’Ajuntament de Tortosa i la Creu Roja. La iniciativa, promoguda per Varela Producciones, la Companyia de Blanca Marsillach i ‘la Caixa’ va arribar a la capital del Baix Ebre després d’haver viatjat per tot el país. El projecte, que cada cop compta amb un elenc diferent, va impartir una formació de quatre dies perquè els protagonistes de la teatralització aprenguin a declamar el vers i a desenvolupar-se damunt l’escenari.

La finalitat del projecte és promoure la participació social de les persones grans a través del teatre, com també ajudar a millorar les seues competències i habilitats personals, afavorint l’empatia i el treball en equip. Àngels, una de les participants, va explicar que aquesta experiència els ajuda a què « la il·lusió, malgrat els anys, es mantingui viva». De fet, la majoria d’ells no havien pujat a un escenari fins ara.

L’exercici teatral, mitjançant la memorització i la recitació, suposa un estímul intel·lectual. A més, dona l’oportunitat a les persones que hi participen de gaudir de textos que formen part de la història de la literatura.

Blanca Marsillach, la filla d’Adolfo Marsillach, va estar amb els nou participants i va agrair el seu esforç durant aquesta setma i l’estima i respecte mostrat cap a la figura del seu pare. L’actriu afirmà que la iniciativa «promou l’envelliment actiu i saludable de la gent gran».

Un dels objectius principals del projecte és fomentar la inclusió d’un col·lectiu a vegades marginat, que són la gent gran. Així ho explicava Eli Poy, integrant del programa ‘Sempre Acompanyats’: «significa una experiència òptima per fomentar la participació social de la gent gran a través del teatre».

El Segle d’Or

L’actuació va fer un repàs dels grans autor de l’època del floriment de la literatura a Espanya; on hi destaquen peces com Poderoso caballero es Don Tenorio, de Francisco de Quevedo; Sonetos, de Lope de Vega; o Vivo sin vivir en mí, de Santa Teresa de Jesús.

Comentarios
Multimedia Diari