La línia de costa retrocedeix cinc metres a l'any a Deltebre

L'Ajuntament pren mesures d'urgència i demana un canvi de sensibilitat a la Generalitat i l'Estat, perquè impulsin actuacions decidides per contenir l'avanç del mar

19 mayo 2017 16:49 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La costa de Deltebre pateix especialment els efectes de la regressió del delta de l’Ebre. Segons els estudis encarregats per l’Ajuntament, arran de les dinàmiques d’aquest espai natural, la línia de costa ha retrocedit uns 5 metres de mitjana cada any en les darreres set dècades, en especial en zones com la Marquesa i la Bassa de l’Arena. Una situació que s’agreuja encara més amb els episodis de temporals de llevant, com el que va afectar el passat mes de desembre la zona, en què l’aigua va inundar camps de conreu i va sobrepassar la construcció del Restaurant els Vascos, a l’accés a la península del Fangar.

L’actual govern de Deltebre ha decidit passat a l’acció i actuar per no continuar perdent terreny davant del mar. «No volem guanyar terrenys al mar però tampoc perdre’n, com ha passat en les últimes dècades», comenta al Diari l’alcalde, Lluís Soler, el qual demana a l’Estat i la Generalitat que deixin enrere la inacció a la zona, per dur a terme polítiques actives per mantenir l’actual línia de costa.

Per a Soler, la política que hi havia fins ara, que apostava per les expropiacions a primera línia per deixar via lliure a l’avanç del mar, és del tot equivocada i contrària als interessos de la gent de Deltebre, que ha vist perdre part de les seves terres al llarg dels anys.

«El que cal és contenir la línia de costa», assegura l’alcalde, el qual remarca que continuarà treballant per aconseguir un canvi de sensibilitat de les administracions superiors, competents al Delta. «De moment hem percebut una major voluntat d’entesa i interlocució», afirma Lluís Soler.

Informe de danys

L’Ajuntament de Deltebre va actuar d’urgència, sense el permís de Costes de l’Estat o Costes de la Generalitat, per construir una escullera davant dels Vascos i ara demanarà l’autorització necessària per obrir de nou el camí d’accés al Fangar, «impracticable des de fa sis anys per decisió política», afirma Soler. L’obra ha costat uns 70.000 euros, que de moment ha sufragat íntegrament el consistori.

Amb tot, Costes del Ministeri de Medi Ambient i el Departament de Territori català ja tenen sobre la taula l’informe elaborat per l’Ajuntament sobre les destrosses ocasionades pel darrer temporal i els costos per refer la zona, valorats en 1,4 milions d’euros. L’informe determina una afectació generalitzada de tota la franja de Riumar, la bassa de l’Arena i la Marquesa, en un tram aproximat de 7 quilòmetres del front litoral, en els quals ha quedat malmès el medi preexistent. La zona de cultiu d’arròs afectada abasta la franja més propera a la platja, en un tram de deu metres des dels camins o desguassos, els quals també han quedat derruïts.

Pel que fa a les despeses previstes, s’ha pressupostat en 525.600 euros la reconstrucció dels desguassos de rec dels camps de cultius adjacents a la línia costanera, mentre que el dragatge i reposició de sorres per a les platges s’ha estimat en més de 814.000 euros. També s’inclou una partida de 32.000 euros per neteja d’enderrocs, runa i residus de les destrosses d’aquest últim temporal, un dels més forts dels darrers anys.

L’Ajuntament de Deltebre reclama a les administracions superiors, i en especial al Ministeri de Medi Ambient que és qui té les competències, que es faci càrrec d’aquestes despeses, així com de les possibles mesures estructurals que s’estableixin en un futur per tal de contenir la línia costanera. Perquè des de l’Ajuntament tenen clar que s’haurà d’actuar de forma regular, amb una dotació econòmica important.

En aquest sentit, un projecte Life presentat recentment per aconseguir la subvenció de la Unió Europea preveu dur a terme una prova pilot de contenció, en un tram d’uns 300 metres de la línia de costa al terme de Deltebre.

«Fa massa anys que, en la preservació del Delta, som víctimes del dogmatisme de les tecnocràcies de les diferents administracions, on hi ha passivitat i mala coordinació política. Ara des de Deltebre hem de passar de la resignació a l’acció», comenta l’alcalde alDiari.

Comentarios
Multimedia Diari